راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران

نرسیدن خون کافی به سر استخوان ران باعث مرگ سلول های استخوانی و سیاه شدن سر استخوان ران یا بروز بیماری نکروز می شود. مفصل ران به دلیل جریان خون دارای عضلات قوی و پایداری مقاومی است. در اثر برخی بیماری ها یا آسیب های ناگهانی، خون رسانی کافی به سر استخوان ران با مشکل مواجه می شود. راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران در دو گروه جراحی و غیر جراحی دسته بندی می شوند. در این مقاله قصد داریم پیرامون این روش های مهم بررسی داشته باشیم. برای اطلاع بیشتر از راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران یا بیماری نکروز تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

دلایل سیاه شدن سر استخوان ران

سیاه شدن سر استخوان ران به دلیل اختلال در عملکرد انتقال خون و قطع خون رسانی به سر استخوان ایجاد می شود. دلایلی که باعث اختلال در عملکرد انتقال خون می شوند، در این بخش از مطلب مورد بررسی قرار می گیرد. از جمله دلایل سیاه شدن سر استخوان ران عبارتند از:

  • انسداد شریان های خونی خارج از استخوان در اثر شکستگی یا دررفتگی استخوان ران
  • ایجاد اختلال در میزان لیپیدهای موجود در خون
  • رقیق شدن خون در اثر افزایش کلسترول خون، عفونت، تومورهای بدخیم، حاملگی یا پس زدن بافت پیوند آلوگرافت
  • از بین رفتن سلول های اولیه در اثر مصرف بالای مشروبات الکلی
  • افزایش وزن و چاقی مفرط و وارد شدن فشار مضاعف روی استخوان ران

 

علائم و نشانه های سیاه شدن سر استخوان ران

سیاه شدن سر استخوان ران دارای علائمی است که این علائم می توانند با تشدید بیماری افزایش یابند. از جمله علائم بیماری نکروز عبارتند از:

  • احساس درد در ناحیه مفصل ران و کشاله ران در هنگام انجام فعالیت های پرتحرک
  • تشدید درد حتی زمان انجام فعالیت های عادی یا زمان استراحت
  • انتشار درد به پشت لگن و نواحی اطراف زانو
  • خشکی و محدود شدن دامنه حرکتی
  • تغییر شکل سر استخوان ران و کوتاه تر شدن اندام های تحتانی
  • تضعیف عضلات ران و لنگیدن بیمار در هنگام راه رفتن
راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران
راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران

راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران بدون جراحی

در صورتی که بیماری سیاه شدن سر استخوان ران درجات خفیف تا متوسطی داشته باشد، معمولاً پزشک متخصص از روش های غیر جراحی برای درمان بیماری استفاده می کند. از جمله راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران بدون جراحی عبارتند از:

دارو درمانی

از آن جایی که سیاه شدن سر استخوان ران با اختلال در گردش جریان خون عارض می شود، اغلب داروهای تجویزی برای بیمار به منظور بهبود گردش خون هستند. داروهای ضد انعقاد کننده خون، محرک های فیبرینولیز و گشاد کننده های عروق از جمله این داروها به شمار می آیند. همچنین مصرف بیس فسفات باعث کاهش سرعت تخریب استخوان سر ران می شود.

تزریق مستقیم

داروهایی که از طریق تزریق مستقیم به محل سر استخوان آسیب دیده ران استفاده می شوند، متفاوت هستند. یکی از این داروها، پلاسمای غنی شده یا پی آر پی است که از پلاکت های خون خود بیمار تهیه می شود. یکی دیگر از روش های تزریق مستقیم، اوزون تراپی است. در اوزون تراپی به وسیله تزریق اتم های اکسیژن اقدام به ترمیم بافت آسیب دیده استخوانی می کنند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپیست در جلسات فیزیوتراپی با استفاده از حرکات اصلاحی اقدام به تقویت عضلات و افزایش انعطاف پذیری سر استخوان ران می کند. روند این روش درمانی تقریباً طولانی مدت است و نتایج آن به تدریج مشاهده می شوند. در فیزیوتراپی از ماساژ درمانی و آب درمانی نیز استفاده می کنند.

تحریک الکتریکی

روش تحریک الکتریکی با هدف مهاجرت، تکثیر و هم راستا شدن سلول های استخوانی سالم با سلول های استخوانی آسیب دیده انجام می شود. انرژی الکتریکی در تحریک رفتارهای سلول ها مؤثر هستند و آن ها را به سمت ترمیم و بازسازی سوق می دهند. دوره درمان 8 هفته ای این روش باعث رفع نواقص موجود در سر استخوان ران و افزایش جریان خون می شود.

 

راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران با جراحی

در صورتی که نتایج آزمایشات و دیگر روش های تشخیصی، نشان از شدت بالای بیماری سیاه شدن سر استخوان ران داشته باشند؛ متخصص ارتوپد برای درمان، روش های جراحی را بر می گزیند. از جمله راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران با جراحی عبارتند از:

جراحی دکمپرشن

در این جراحی به وسیله مته ای با قطر چند میلی متری، چندین حفره در نواحی گردن و سر استخوان ران ایجاد می کنند. با این روش فشار کمتری در داخل استخوان ران ایجاد می شود و درد ناشی از فشار کاهش پیدا می کند. همچنین با بازتر شدن مویرگ ها، خون بیشتری به سر استخوان ران می رسد.

جراحی استئوتومی

انجام این روش جراحی شرایط ویژه ای دارد. در صورتی که حدود یک سوم از سطح سر استخوان ران را ضایعات ریزی پوشانده باشد، از این روش استفاده می کنند. در این روش بخشی از استخوان بریده می شود و سر استخوان ران در جهت دیگری متفاوت تر از جهت اولیه چرخانده می شود. این جراحی با هدف کاهش فشار روی سر استخوان سیاه شده و تحمل وزن کمتر انجام می شود.

جراحی پیوند استخوان

هدف از جراحی پیوند استخوان، کاشت استخوان سالم برای حمایت استخوان آسیب دیده سر ران است. در این جراحی برخی موارد، پیوند سیاهرگ یا سرخرگ نیز در نظر گرفته می شود. با پیوند رگ ها می توان گردش خون در سر استخوان ران را بهبود بخشید. دوران نقاهت جراحی پیوند استخوان طولانی تر خواهد بود.

جراحی آرتروپلاستی

جراحی آرتروپلاستی همان جراحی تعویض مفصل ران است. جراحی تعویض مفصل ران انواع مختلفی دارد و یکی از آن ها تعویض بخشی از استخوان ران است. در صورتی که سیاه شدن سر استخوان ران شدت بالایی داشته باشد، استفاده از جراحی آرتروپلاستی گزینه مناسبی برای بیمار خواهد بود. در این جراحی، پروتزهای مصنوعی جایگزین استخوان های تخریب شده می شوند.

راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران
راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران

مراجعه به پزشک

در مطالب بالا به بررسی انواع راه های درمان سیاه شدن سر استخوان ران پرداخته شد. راه های درمان این بیماری شامل روش های جراحی و غیر جراحی می شوند. از روش های غیر جراحی می توان به تزریق مستقیم و تحریک الکتریکی و… اشاره کرد. جراحی های استئوتومی، دکمپرشن، پیوند استخوان و آرتروپلاستی از جمله روش های جراحی درمان این بیماری هستند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه جراحی تعویض مفضل لگن دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان سیاه شدن سر استخوان ران اقدام کنید.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده