تومورهای استخوانی دست و تومور مچ دست

هر نوع برآمدگی و توده غیرطبیعی در دست یا مچ دست می تواند تومور دست باشد. مشاهده هر نوع برآمدگی غیرطبیعی، مراجعه به متخصص ارتوپد را الزامی می کند. با وجود این که اغلب تومورهای دست، خوش خیم هستند؛ ولی درمان سریع و به موقع آن، ضروری است. تومورهای استخوانی دست و مچ دست، به روش های مختلفی از جمله جراحی قابل درمان هستند. در برخی مواقع تومور دست با نام کیست دست نیز عنوان می شود. برای شناخت هر چه بیشتر این نوع بیماری، علائم و روش های درمان آن، در این مقاله مطالب مفیدی ارائه خواهیم داد. برای دریافت اطلاعات بیشتر تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

شایع ترین تومورهای استخوانی دست

توده ها و تومورهای استخوانی دست در انواع مختلفی عارض می شوند. هر یک از این تومورها ویژگی های به خصوصی دارند. این تومورها از نظر نوع بافت در سه دسته متفاوت تقسیم بندی می شوند. این سه دسته، تومورهای غضروفی، تومورهای استخوان ساز و تومور سلول ژئانت هستند. در ادامه به بررسی شایع ترین تومورهای استخوانی دست می پردازیم.

 

تومور گزانتوم

گزانتوم از نوع تومورهای بافت همبند و نرم است که از تاندون های فلکسور یا اکستانسور دست شروع به رشد می کند. این نوع تومور از زیر پوست قابل لمس است و مهم ترین دلیل آن تجمع کلسترول عنوان می شود. تومور گزانتوم، از جمله تومورهای خوش خیم به شمار می آید.

 

تومور گانگلیون

تومور گانگلیون شبیه به بالون است و روی پوشش مفاصل و تاندون ها ایجاد می شود. تومور خوش خیم گانگلیون پر از مایعات ژله ای است که کاملاً سفت احساس می شود. در صورت رشد این نوع تومورها روی رگ های عصبی، درد هنگام فعالیت را بیمار احساس می کند.

 

تومور انکندروم

تومور انکندروم از جنس غضروف است که بیشتر در سنین 10 تا 20 سالگی عارض می شود. این نوع تومور خوش خیم است؛ ولی در برخی مواقع علائمی شبیه به تومور بدخیم دارد.

از دیگر تومورهای استخوانی دست و مچ دست عبارتند از:

  • کیست های استخوانی
  • سارکوم سینوویال
  • براون
  • استدوکندروم
تومور استخوانی دست و تومور مچ دست
تومور استخوانی دست و تومور مچ دست

علت بروز تومور مچ دست

بنا به تحقیقاتی که تا به امروز انجام شده است، علت یا علل دقیق و مشخصی برای ایجاد و رشد تومورها توسط دانشمندان یافت نشده است. در برخی موارد، علت بروز توده های غضروفی و استخوانی روی دست یا مچ دست، ضربات محکم و مداوم عنوان می شود. این ضربات می توانند طی انجام تمرینات ورزشی مانند حرکات ژیمناستیکی یا… باشند. تومورهای استخوانی دست در زنان بیشتر از مردان مشاهده می شود و اغلب سنین 15 تا 40 ساله با این عارضه درگیر می شوند. از این رو این دسته از افراد در صورت مشاهده هر نوع علائم غیرطبیعی بهتر است به متخصص ارتوپد مراجعه کنند.

 

علائم و نشانه های تومورهای استخوانی دست

تومورهای استخوانی ایجاد شده روی دست یا مچ دست، اغلب بدون علامت باقی نمی مانند. مهم ترین و اصلی ترین علامت این تومورها، رشد غیر طبیعی توده های غضروفی یا استخوانی روی دست، مچ دست، لای انگشتان و… است. این توده ها معمولاً بزرگتر از التهابات مفصلی هستند و در شکل های مختلف دایره ای یا بیضی ظاهر می شوند. در برخی موارد این التهابات، هم رنگ پوست بیمار هستند و در مواردی دیگر به رنگ قرمز مشاهده می شوند. از دیگر علائم وجود تومور در نواحی دست و انگشتان، احساس درد است. در صورتی که توده ها، روی مسیر های عصبی رشد کنند، بیمار درد شدیدی را احساس می کند. علائم زیر را نیز می توان به علائم عنوان شده اضافه کرد:

  • بی حسی و گزگز دست
  • تضعیف عضلات دست
  • بروز اختلال در عملکرد دست یا انگشتان

 

روش تشخیص تومور مچ دست

پس از مراجعه به متخصص ارتوپد، معاینات بالینی محل رشد توده انجام می شود و سوالاتی برای تشریح حال بیمار از وی پرسیده می شود. برای رد یا تایید وجود تومورهای استخوانی دست و تومور مچ دست، لازم است از روش های تخصصی تشخیصی استفاده شود. در صورت تایید وجود تومور، این روش ها برای ارزیابی نوع تومور، پیشرفت و گسترش تومور و محل دقیق آن، اطلاعات بسیار مهمی در اختیار متخصص ارتوپد قرار می دهند. برای شروع درمان این عارضه، گذراندن این مراحل الزامی تلقی می شوند. از جمله روش های تشخیصی تومور دست عبارتند از:

  1. انجام آزمایشات خونی
  2. رادیوگرافی ساده
  3. سونوگرافی
  4. تصویر برداری به روش MRI

 

ترمیم و درمان تومورهای استخوانی دست

پس از مرحله تشخیص عارضه تومور دست، مرحله درمان آن فرا می رسد. با پیشرفت علم، روش های متعددی برای درمان تومورهای استخوانی دست یافت شده است. انتخاب هر یک از این روش ها به نتایج به دست آمده از روش های تشخیصی، بستگی دارد. در ادامه روش های ترمیم و درمان تومور مچ دست و انگشتان دست را توسط پزشک متخصص بررسی خواهیم کرد.

بی حرکت کردن مفصل

حرکت دادن مداوم دست و مفصل دست، باعث بزرگتر شدن برخی از توده ها می شود. از این رو، پزشک برای جلوگیری از بزرگ شدن توده ها از بریس یا آتل استفاده می کند. زمان استفاده از بریس محدود است و توسط پزشک تعیین می شود.

آسپیراسیون
آسپیراسیون روشی است که در آن به کمک سوزن، بافت مورد نظر تخلیه می شود. این روش اغلب برای کیست هایی که از تجمع مایعات ژله ای تشکیل یافته اند، مورد استفاده قرار می گیرد. از معایب این روش، می توان به بازگشت دوباره توده اشاره داشت.

 

استفاده از روش جراحی برای درمان تومور مچ دست

روش جراحی از مهم ترین روش های درمان تومورهای استخوانی دست و تومور مچ دست است که بعد از گرفتن نتایج نامطلوب از روش های دیگر درمانی، مورد استفاده قرار می گیرد. متخصص ارتوپد از روش جراحی با هدف برداشتن کامل توده یا ضایعه استفاده می کند. در برخی موارد نیز، به هنگام برداشتن توده، بخشی از مفصل یا تاندون های مرتبط با توده نیز برداشته می شوند. برای انجام جراحی معمولاً از روش بیهوشی عمومی استفاده می شود و مدت بستری شدن بیمار در بیمارستان کوتاه است.

مراقبت های پس از جراحی تومور دست

جراحی تومور دست دارای عوارض بسیار کم و احتمالی است که بروز این عوارض به مهارت و تجربه پزشک و همچنین رعایت درست مراقبت های بعد از جراحی بستگی دارد. از جمله عوارض احتمالی می توان به آسیب عروق خونی، آسیب تاندون ها و عود مجدد توده اشاره کرد. برای جلوگیری از بروز این عوارض، مراقبت هایی اتخاذ می شوند؛ که عبارتند از:

  • مصرف دقیق داروهای تجویز شده
  • پانسمان به موقع محل زخم
  • حرکت ندادن بیش از اندازه دست

بیمار پس از گذشت 6 هفته از عمل جراحی، می تواند به فعالیت های روزانه خود ادامه دهد.

 

مراجعه به پزشک

در مطالب بالا به بررسی تومورهای استخوانی دست و تومور مچ دست پرداخته شد. این تومورها در انواع غضروفی و استخوانی هستند و در دو نوع خوش خیم و بدخیم دسته بندی می شوند. بر اساس برخی ارزیابی ها، اغلب تومورها به صورت تومورها و کیست های خوش خیم روی بافت های مفاصلی و تاندون ها عارض می شوند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، در زمینه تشخیص و درمان تومورهای استخوانی دست و تومور مچ دست، تجربه و تخصص کافی دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای تشخیص این عارضه، جراحی و درمان آن اقدام کنید.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده