روش های درمان قطعی خار پاشنه پا

خار پاشنه پا، به استخوان های ریز و زائد ایجاد شده در قسمت پاشنه پا گفته می شود که مهم ترین علت بروز درد در پاشنه پا عنوان شده است. عارضه خار پاشنه پا در هر دو گروه جنسی زنان و مردان مشاهده می شود. در برخی موارد، خار پاشنه پا بدون درد و ایجاد ناراحتی باقی می ماند؛ ولی در مواردی دیگر باعث درد شدید و مداوم است. در این صورت برای رفع آن از روش های درمانی مختلفی استفاده می کنند. از این رو، در این مقاله قصد داریم پیرامون روش های درمان قطعی خار پاشنه پا مطالبی را ارائه دهیم. اگر از درد خار پاشنه پا رنج می برید، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

خار پاشنه پا چه علائمی دارد؟

استخوان های کوچک با گذشت زمان در قسمت پاشنه پا شروع به رشد می کنند. علائم خار پاشنه پا نیز به مرور پیشرفت خواهند داشت. به طوری که در مراحل اولیه، درد پاشنه پا فقط با راه رفتن احساس می شود و با گذشت زمان این درد به درد التهاب ایجاد شده در پاشنه پا تبدیل می شود. در ادامه به علائم ناشی از بروز خار پاشنه پا می پردازیم.

  • بیمار پس از بیدار شدن از خواب، راه رفتن های طولانی مدت یا نشستن های طولانی مدت، درد شدیدی را در کف پاها به ویژه پاشنه پاهای خود احساس می کند.
  • درد ناشی از خار پاشنه پا باعث ضعف و خستگی زودرس پاها می شود.
  • در کف پا و پاشنه پا، التهاب و تورم مشاهده می شود.
روش های درمان قطعی خار پاشنه پا
روش های درمان قطعی خار پاشنه پا

علل بروز خار پاشنه پا

در قسمت کف پا، نوار ضخیم با بافتی نرم به نام نوار فاسیا پلانتار وجود دارد که به استخوان پاشنه پا متصل است. وارد شدن فشار بیش از اندازه به نوار فاسیا پلانتار دلیل اصلی ایجاد استخوان های زائد در پاشنه پا و بروز خار پاشنه است. در ادامه، مهم ترین دلایلی را که باعث ایجاد فشار به نوار فاسیا پلانتار می شوند را بررسی خواهیم کرد.

  • اسپاسم و گرفتگی عضلات پا
  • ایستادن سر پا به مدت طولانی
  • پوشیدن کفش های نامناسب با قوس کفی غیر استاندارد
  • چرخش بیش از اندازه پا به سمت داخل یا خارج
  • داشتن اضافی وزن
  • برهنه راه رفتن روی سطوح سختی مانند کاشی و سرامیک

 

چگونگی تشخیص خار پاشنه پا

پس از مراجعه به پزشک، متخصص ارتوپد با انجام معاینات فیزیکی لازم و ارزیابی قدرت عضلات پا و دامنه حرکتی پا، ضایعه خار پاشنه پا را تشخیص می دهد. برای تکمیل تشخیص نهایی از روش تصویر برداری و رادیوگرافی ساده استفاده می کنند. نتایج حاصل از این روش، محل دقیق رشد استخوان های زائد و میزان آن را نشان می دهد. همچنین برای بررسی میزان التهاب پا از تصاویر اولتراسوند بهره مند می شوند.

روش های درمان قطعی خار پاشنه پا
روش های درمان قطعی خار پاشنه پا

چگونگی درمان خار پاشنه پا با روش های غیر جراحی

پس از ارزیابی نتایج تشخیصی، میزان شدت ضایعه خار پاشنه پا، تعیین کننده روش درمانی مناسب خواهد بود. امروزه با پیشرفت علم نوین پزشکی در شاخه ارتوپد، روش های درمان قطعی متعددی برای خار پاشنه پا وجود دارند. در این بخش به بررسی این روش های درمانی می پردازیم.

مصرف دارو

داروهای تجویز شده برای درمان خار پاشنه پا، داروهای ضد التهاب و تسکین دهنده هستند که در کاهش درد و التهاب پا تأثیر دارند.

کفی یا کفش طبی

کفی ها و کفش های طبی در قرارگیری پاشنه پا درون کفش مؤثر هستند و با این شرایط باعث کاهش درد ناشی از خار پاشنه پا می شوند.

حرکات ورزشی

با انجام حرکات ورزشی و اصلاحی، عضلات پا تقویت می شوند و بیمار فشار کمتری در قسمت پاشنه پا احساس می کند.

تزریق کورتون

کورتون ماده ای استروئیدی است که با تزریق مستقیم به پاشنه پا، در کاهش التهاب ناشی از خار پاشنه پا تأثیر زیادی دارد. از طرفی، درد ناشی از بروز این ضایعه را به میزان بالایی کاهش می دهد.

اوزون تراپی

اوزون تراپی، تزریق مولکول های اکسیژن به محل رشد ضایعه ریز استخوانی است. اکسیژن ها در ترمیم و بازسازی بافت های آسیب دیده نقش مهمی دارند. با ایجاد بافتی سالم و تقویت شده، از درد و التهاب خار پاشنه پا کاسته می شود.

شاک ویو تراپی

از شاک ویو تراپی به عنوان روشی نوین و مؤثر برای درمان خار پاشنه پا نام می برند. در این روش با ارسال امواج صوتی پر انرژی به قسمت استخوان های زائد پاشنه پا، تغییراتی در عضلات، تاندون ها و استخوان های پا ایجاد می کنند. این امواج صوتی پر انرژی با بهبود بافت آسیب دیده موجب از بین رفتن درد و التهاب آن می شود و از روش های درمان قطعی خار پاشنه پا به شمار می آید. برای گرفتن نتیجه مطلوب تر از این روش درمانی، حداقل نیاز به 3 جلسه تکرار دارد.

پلاسما وان

در این روش درمانی با استفاده از مکانیسم یونتوفورزیس، اقدام به تولید اوزون یا همان اکسیژن می کنند. پلاسما وان نیازی به تزریق ندارد و فرایند درمان از طریق زیر جلدی انجام می شود. کاهش درد و التهاب خار پاشنه پا، با پلاسما وان بسیار قابل توجه بیماران و پزشکان است.

روش های درمان قطعی خار پاشنه پا
روش های درمان قطعی خار پاشنه پا

چگونگی درمان خار پاشنه پا به روش جراحی

از روش جراحی برای درمان خار پاشنه به ندرت استفاده می کنند. در صورتی که هیچ کدام از روش های درمان ذکر شده و بدون جراحی، نتایج مطلوبی در کاهش درد و التهاب و ترمیم بافت های آسیب دیده نداشته باشند، متخصص ارتوپد به ناچار اقدام به جراحی می کند. در طی فرایند جراحی، ضایعات استخوانی ایجاد شده در قسمت پاشنه پا به طور کامل برداشته می شود.

 

مراجعه به پزشک

در مطالب بالا به بررسی روش های درمان قطعی خار پاشنه پا پرداخته شد. خار پاشنه پا، با داشتن درد شدید و ایجاد التهاب دردناک، در فعالیت های عادی بیمار اختلال ایجاد می کند. برای رفع و درمان خار پاشنه پا از روش های مختلفی مانند داروها، کفی های طبی، شاک ویو تراپی، حرکات ورزشی، ماساژ، تزریق کورتون، اوزون تراپی و در موارد شدید از روش جراحی استفاده می کنند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه ترمیم بافت های استخوانی آسیب دیده دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان قطعی خار پاشنه پا اقدام کنید.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده