درمان نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا سندرم درد پاتلوفمورال

استخوان کاسه زانو، با نام کشکک زانو شناخته می‌شود و به غضروفی که در پشت این استخوان قرار دارد، غضروف کشکک زانو می‌گویند. نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا در اثر آسیب دیدگی به این غضروف ایجاد می‌شود. بیشتر ورزشکاران در سنین نوجوانی و جوانی از این آسیب دیدگی رنج می‌برند. برای درمان نرمی غضروف کشکک زانو روش‌های مؤثر متعددی وجود دارد که می‌تواند درد و التهاب حاصل از این آسیب دیدگی را از بین ببرند. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع روش‌های درمان نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا بپردازیم. برای اطلاع از دلایل و علائم این عارضه نیز تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

نرمی غضروف کشکک زانو چیست؟

غضروف کشکک زانو در زیر کاسه زانو قرار دارد و در اثر آسیب‌ها و بیماری‌های مختلف، بافت آن به طور غیر طبیعی نرم می‌شود. نرم شدن غضروف کشکک زانو ناشی از به هم خوردن تراز بین کشکک زانو و استخوان ران است. با نرم شدن غضروف بین استخوان ران و زانو، به‌مرورزمان غضروف به طور کل از بین می‌رود و استخوان‌های آن با تماس به یکدیگر ساییده می‌شوند. فرسوده شدن غضروف می‌تواند در طولانی مدت یا در مدت زمان کوتاه اتفاق بیفتد.

درمان نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا
درمان نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا

چه دلایلی باعث نرمی غضروف کشکک زانو می شوند؟

عارضه نرمی غضروف کشکک زانو اغلب در نوجوانان و جوانان ورزشکار مشاهده می‌شود. با نرم شدن غضروف کشکک زانو، به مرور استخوان‌ها با یکدیگر اصطکاک ایجاد می‌کنند. در این بخش به دلایل نرمی غضروف کشکک زانو می‌پردازیم.

  • تعادل نداشتن عضلات چهار سر ران
  • تراز نبودن استخوان‌های کشکک زانو با یکدیگر
  • وارد شدن فشار مضاعف به زانو در اثر حرکات چرخشی، پرش و دویدن
  • صاف بودن کف پاها
  • بیماری آرتروز

 

شایع ترین علائم نرمی غضروف کشکک زانو

از بین رفتن غضروف کشکک زانو همراه با علائمی است که این علائم می‌توانند هشداری برای مراجعه سریع‌تر به متخصص ارتوپد باشند. از جمله شایع‌ترین علائم نرمی غضروف کشکک زانو عبارتند از:

  • درد زانو
  • تورم و التهاب زانو
  • محدود شدن دامنه حرکتی زانو
  • شنیدن صدای تق‌تق از زانو
  • سفتی و خشکی زانو
  • حساسیت به لمس زانو

 

نحوه درمان نرمی غضروف کشکک زانو

شدت نرمی و ساییده شدن غضروف کشکک زانو و نتایج روش‌های تشخیصی مانند تصویر برداری اشعه ایکس و MRI، نحوه درمان نرمی غضروف کشکک زانو را تعیین می‌کنند. هر کدام از این روش‌ها به نوبت خود تأثیر مطلوبی در روند بهبودی دارند. در ادامه به بررسی روش‌های درمان این عارضه می‌پردازیم.

تجویز دارو

داروهای ضد التهاب و تسکین‌دهنده‌ها در کاهش درد و التهاب ناشی از نرمی کشکک زانو تأثیر دارند. استفاده از کمپرس‌های سرد برای کاهش التهاب و کمپرس‌های گرم برای بهبود جریان خون در کنار دارو درمانی توصیه می‌شوند.

زانوبند طبی

زانوبندهای طبی یا همان بریس ها، همانند نگهدارنده‌های محافظتی عمل می‌کنند. استفاده از زانوبند می‌تواند از وارد شدن فشار اضافی به زانو جلوگیری کند و مانع از ضربات احتمالی به پشت زانو و افزایش عوارض ناشی از نرمی غضروف کشکک زانو شود.

درمان نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا
درمان نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا

کفی یا کفش طبی

کفی یا کفش‌های طبی، وضعیت قرارگیری پاها را اصلاح می‌کنند. در این شرایط، فشار کمتری به استخوان کاسه زانو و غضروف‌های مجاور آن وارد می‌شود. کاهش درد زانو از مزایای استفاده از کفش‌های طبی است.

فیزیوتراپی

حرکات تخصصی فیزیوتراپی باعث تقویت عضلات و غضروف‌های آسیب دیده می‌شوند و بیمار با توان بخشی مراحل بهبودی را طی می‌کند. انجام این حرکات تحت نظارت کارشناس فیزیوتراپ خواهد بود.

اوزون تراپی

اوزون ترکیبی از گاز اکسیژن است و اکسیژن در کاهش درد و التهاب ناشی از نرمی غضروف کشکک زانو تأثیر به سزایی دارد. با تزریق اوزون به غضروف‌های آسیب دیده زانو، بافت‌ها و سلول‌های سالم و جدید جایگزین بافت‌های فرسوده می‌شوند.

تمرینات اصلاحی

تمریناتی هستند که در بازتوانی عضلات زانو مفید واقع می‌شوند. از جمله این تمرینات می‌توان به تمرینات کششی، افزایش دهنده چابکی، افزایش دهنده، تعادل و تقویتی اشاره داشت. این حرکات اصلاحی را می‌توان در خانه و در زمان استراحت انجام داد.

تزریق پی آر پی

در این روش، از پلاکت‌های خونی خود بیمار برای پلاسمای غنی شده استفاده می‌کنند. با تزریق پی آر پی به زانو، غضروف کشکک، تاندون‌ها و رباط‌های زانو را تقویت می‌کنند. تاندون‌ها و رباط‌ها در محافظت از غضروف کشکک نقش مهمی دارند.

تزریق ارتوکین

در این روش نیز مثل تزریق پی آر پی پلاسمای بیمار با ماده ارتوکین ترکیب شده و داخل مفصل تزریق می‌شود و منجر به تقویت و ترمیم غضروف آسیب دیده می‌شود.

تزریق سلول بنیادی

در این روش کنسانتره سلول‌های بنیادی بند ناف نوزاد که به‌صورت ویال‌های آماده موجود است داخل مفصل تزریق می‌شود که تأثیر زیادی در ترمیم آسیب‌های وارده و کاهش التهاب غضروف دارد.

کایروپراکتیک

به اصلاح دستی و کششی زانو به منظور ترمیم غضروف کشکک زانو کایروپراکتیک گفته می‌شود. این نوع درمان دستی با هدف کشیدن عضلات همسترینگ کوتاه‌تر می‌شود و مفصل خارجی در محل خود تنظیم می‌شود.

درمان نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا
درمان نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا

درمان نرمی غضروف کشکک زانو با جراحی آرتروسکوپی

در صورتی که روش‌های درمانی غیر تهاجمی، در ترمیم و بازسازی و همچنین کاهش درد و التهاب ناشی از نرمی غضروف کشکک زانو مفید نباشند، از گزینه جراحی برای درمان این عارضه استفاده می‌کنند. از متداول‌ترین روش‌های جراحی کشکک زانو، جراحی آرتروسکوپی است. این روش، با وجود کم تهاجمی بودن، تأثیرات درمانی عمیقی در ترمیم بافت آسیب دیده کشکک زانو دارد. در روش آرتروسکوپی، تحت بی حسی موضعی، از میله‌های نازک برای شناسایی محل دقیق نرمی کشکک زانو و تخلیه بافت‌های آسیب دیده استفاده می‌شود.

 

مراجعه به پزشک

در مطالب بالا به بررسی علائم، دلایل و روش‌های درمان نرمی غضروف کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا پرداخته شد. این عارضه به دلایل نداشتن تعادل عضلانی، صاف بودن کف پاها، انجام حرکات ورزشی زیاد و تراز نبودن استخوان کشکک زانو ایجاد می‌شود. برای درمان آن از روش‌های مؤثر استفاده از زانوبند و کفی‌های طبی، تمرینات اصلاحی، تزریق پلاسمای غنی شده، ارتوکین، سلول بنیادی و جراحی آرتروسکوپی زانو استفاده می‌شود. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه ترمیم آسیب‌دیدگی‌های زانو دارد. شما می‌توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان نرمی غضروف کشکک زانو اقدام کنید.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده