عمل ترمیم تاندون شانه 2

به وسیله تاندون، عضلات شانه به استخوان شانه چسبانده می شود. با پاره شدن تاندون شانه، علاوه بر ایجاد درد شدید، شانه استقامت و پایداری خود را از دست می دهد. پارگی تاندون شانه، شدت و درجه های متفاوتی دارد. با بررسی های دقیق در مورد علت آسیب دیدگی، نتایج به دست آمده از روش های تشخیصی مانند عکس برداری، به صورت تخصصی توسط متخصص ارتوپد مورد ارزیابی قرار می گیرد. در انتها روش درمانی مناسبی انتخاب می شود. در این مقاله قصد داریم پیرامون آسیب دیدگی های شانه از جمله پارگی تاندون شانه و روش های موثر درمانی آن مطالب مفیدی ارائه دهیم.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

آناتومی تاندون های شانه

تاندون ها بافت های طنابی مانند و محکمی هستند که وظیفه متصل کردن عضلات به استخوان را بر عهده دارند. تاندون ها با نام زرد پی ها نیز شناخته می شوند که عضلات به کمک تاندون ها قادر به حرکت دادن استخوان ها هستند. این حرکات با پارگی تاندون شانه مختل می شود. تاندون های شانه متعدد هستند؛ که عبارتند از:

  • تاندون های بی سپس: این تاندون ها خود در دو نوع سر بلند و سر کوتاه هستند که با عبور از شیارهای بزرگ و کوچک، عضله دوسر بازو را به استخوان شانه می چسبانند.
  • تاندون های روتاتور کاف: این تاندون ها نیز وظیفه اتصال عضلات روتاتور کاف که متصل به استخوان کتف هستند را به استخوان بازو بر عهده دارند.

 

انواع آسیب های وارد شده بر شانه

در حالت کلی صدماتی که بر تاندون های شانه وارد می شوند، در سه گروه دسته بندی می شوند. این سه گروه عبارتند از:

  • التهاب تاندون شانه
  • کشیدگی تاندون شانه
  • پارگی تاندون شانه

دلایل پارگی تاندون شانه

مقدار نیرویی که برای پارگی تاندون شانه لازم است از شخصی به شخصی دیگر متفاوت است. به طوری که نیروی لازم برای پاره شدن تاندون های شانه در اشخاص سالم و نیرومند بیشتر خواهد بود. همچنین شدت و نوع آسیب دیدگی می توانند دلایل پاره شدن تاندون های شانه باشند. در ادامه به مهم ترین دلایل پارگی تاندون شانه اشاره خواهیم کرد.

  • افزایش سن می تواند دلیلی بر کاهش خونرسانی به تاندون های شانه باشد. کاهش خونرسانی به تاندون ها، تضعیف شدید آن ها و در نهایت پارگی تاندون شانه را به دنبال دارد.
  • آسیب ناگهانی و شدید به شانه مانند افتادن، ضربه، حمل اجسام بسیار سنگین و… منجر به پارگی تاندون های شانه می شود.

علائم ناشی از پارگی تاندون شانه

آناتومی مفصل شانه از اجزای مختلفی تشکیل یافته است. از جمله این اجزا می توان به مفصل استخوانی شانه، عضلات، رباط ها، تاندون ها و… اشاره داشت. آسیب دیدگی هر یک از این اجزاء علائم مختصی دارند. در ادامه به بررسی علائم ناشی از پارگی تاندون شانه خواهیم پرداخت.

  • احساس دردی شدید در شانه و بخش هایی از بازو
  • احساس گرفتگی شدید بالای شانه
  • مشاهده کبودی در محل پارگی تاندون شانه
  • احساس ضعف در شانه و نواحی اطراف آن
  • ایجاد زخم در شانه به علت آسیب دیدگی های ضربه ای
  • نداشتن توانایی و قدرت کافی برای حرکت و چرخش شانه

 

انواع پارگی تاندون شانه

تاندون های شانه آسیب های متعددی به خود می بینند. این آسیب دیدگی ها گاه در طول گذر زمان اتفاق می افتند و گاه به صورت ناگهانی به صورت ضربات آنی، عارض می شوند. شدت آسیب دیدگی، تعیین کننده انواع پارگی تاندون شانه است. انواع پارگی تاندون شانه عبارتند از:

  • جزئی: در پارگی جزئی تاندون شانه، بخشی از تاندون پاره می شود و پارگی آن کامل نیست.
  • کامل: در این نوع از پارگی، تاندون شانه به طور کامل پاره می شود. به طوری که پارگی در عرض تاندون کامل است.
  • شدید: پارگی شدید تاندون شانه در اثر آسیب هایی مانند افتادن و حمل وسایل سنگین ایجاد می شود.
انواع پارگی تاندون شانه
انواع پارگی تاندون شانه

پارگی تاندون شانه چگونه تشخیص داده می شود؟

در اغلب موارد متخصص ارتوپد با معاینات بالینی و حرکات مختلف شانه، پارگی تاندون شانه و دیگر آسیب های مرتبط با شانه را تشخیص می دهد. همچنین با تشریح حال بیمار و میزان شدت دردی که بیمار در شانه احساس می کند، می تواند تشخیص خود را بیان نماید. برای شناسایی دقیق تر این عارضه و نوع تاندون پاره شده، نوع پارگی تاندون و محل آن از تصویر برداری استفاده می شود. رادیوگرافی، عکس برداری MRI و سیتی آرتروگرافی از مهم ترین روش های تشخیصی برای تشخیص پارگی تاندون شانه به شمار می آیند.

 

پارگی تاندون شانه چگونه درمان می شود؟

پس از بررسی های نتایج رادیوگرافی و مشاهدات بالینی توسط پزشک متخصص، نوع تاندون آسیب دیده و شدت آسیب دیدگی مشخص می شوند. با مشخص شدن این دو اصل، راه درستی برای درمان پارگی تاندون شانه انتخاب می شود. در ادامه به بررسی روش های مختلف درمان پارگی تاندون شانه اشاره خواهیم کرد.

دارو درمانی
از داروهای ضد التهاب و تسکین دهنده برای درمان پارگی جزئی تاندون شانه استفاده می شود. استفاده از کمپرس یخ در کنار مصرف این داروها، به دوره بهبودی تسریع می بخشد.

تزریق
تزریق آستروئید از موثرترین داروهایی است که می تواند به کاهش درد و التهاب شانه کمک کند. در صورت گرفتن نتایج مطلوب، دفعات تزریق تکرار خواهد شد.

فیزیوتراپی
انجام تمرینات تخصصی زیر نظر متخصص فیزیوتراپی به منظور تقویت و انعطاف پذیری تاندون های آسیب دیده شانه انجام می شود. این تمرینات دامنه حرکات چرخشی شانه را افزایش می دهند.

جراحی
در مراحل حاد آسیب دیدگی برای درمان پارگی کامل و شدید تاندون های شانه از روش جراحی استفاده می شود. با توجه به نظریه جراح ارتوپد و وضعیت جسمانی بیمار، از دو روش جراحی باز و جراحی آرتروسکوپی برای ترمیم و بازسازی تاندون های پاره شده استفاده می شود. روش آرتروسکوپی کم تهاجمی تر است و دوره نقاهت کوتاه تری نسبت به جراحی باز دارد.

عمل ترمیم تاندون شانه New
عمل ترمیم تاندون شانه

تمرینات ورزشی موثر در درمان پارگی تاندون شانه

انجام تمرینات ورزشی از موثرترین روش ها برای تقویت عضلات آسیب دیده هستند. این تمرینات باید به صورت تخصصی و زیر نظر پزشک متخصص باشند تا از آسیب دیدگی های حادتر پیشگیری به عمل آید. از جمله تمرینات ورزشی برای تقویت تاندون های آسیب دیده شانه عبارتند از:

  • کشیده شدن پشت مفصل شانه
  • کشیده شدن جلوی مفصل شانه
  • تمرینات پاندولی شانه
  • تمرینات کششی مقاومتی شانه
  • تمرینات ثابت شانه

 

مراجعه به پزشک

در مطالب فوق پیرامون پارگی تاندون شانه، علل، علائم و روش های درمان آن پرداختیم. احساس درد شدید، کبودی و نداشتن توانایی حرکت در شانه از مهم ترین علائم پارگی تاندون شانه هستند. پزشک متخصص برای درمان آن از فیزیوتراپی و در مواقع حادتر از جراحی های باز و آرتروسکوپی استفاده می کند. تمرینات ورزشی تخصصی نیز تاثیرات بسیار خوبی در بهبود پارگی خفیف شانه دارند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، در زمینه تشخیص و درمان پارگی تاندون شانه تجربه و تخصص کافی دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای تشخیص این آسیب دیدگی و درمان آن اقدام کنید.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده