درمان پارگی کپسول مفصلی شانه

ورزشکاران و افرادی که در رشته های مختلف ورزشی فعالیت حرفه ای دارند، بیشتر در معرض خطر آسیب دیدگی مفصل شانه قرار دارند. مفصل شانه از اجزای متعددی تشکیل یافته است که آسیب دیدگی هر یک از اجزا، منجر به ایجاد اختلال در عملکرد درست شانه خواهد شد. پارگی کپسول مفصل شانه یکی از آسیب دیدگی های شانه محسوب می شود که اغلب ورزشکاران با آن مواجه هستند. در این مقاله قصد داریم به بررسی روش های درمان پارگی کپسول شانه بپردازیم. این روش ها شامل روش های غیر جراحی و جراحی هستند که برای آشنایی با آن ها تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

کپسول مفصلی شانه چیست؟

مفصل شانه با کمی فاصله بین دو استخوان قرار گرفته است. کپسولی که بافت محکم و همبندی دارد و دو استخوان شانه را به هم وصل می کند، کپسول مفصلی شانه نام دارد. قسمت انتهایی این استخوان ها در داخل کپسول مفصلی قرار دارند. کپسول مفصلی شانه به شکل استوانه یا لوله ای توخالی است که انتها و ابتدا ندارد و استخوان ها را در خود جای داده است. کپسول مفصلی با بافت انعطاف پذیر و محکمی که دارد، اطراف مفصل شانه و استخوان ها را پوشش می دهد و در میان استخوان ها و کپسول مفصلی، مایع مفصلی قرار گرفته است که حرکت لغزشی استخوان ها با مفصل را تسهیل می بخشد.

 

علل پارگی کپسول مفصلی شانه

مهم ترین و اصلی ترین علتی که برای آسیب دیدگی و پارگی کپسول مفصلی شانه عنوان می شود، دررفتگی مفصل شانه است. وارد شدن ضربه به مفصل شانه در حوادثی مانند تصادفات رانندگی و افتادن به زمین پیش می آید. بنا به آمار تحقیقاتی، اغلب ورزشکارانی که تمرین های حرفه ای انجام می دهند، در حین فعالیت های ورزشی دچار دررفتگی شانه یا پارگی کپسول مفصلی شانه می شوند. از این رو ورزشکاران بیشتر از سایر افراد عادی در معرض پارگی کپسول مفصلی شانه قرار دارند. به همین دلیل است در بیشتر موارد، پارگی کپسول مفصلی با نام دررفتگی مفصل شانه نیز شناخته می شود.

درمان پارگی کپسول مفصلی شانه
درمان پارگی کپسول مفصلی شانه

انواع پارگی کپسول مفصلی شانه

پارگی کپسول مفصلی شانه در دو نوع متفاوت است. این دو گروه بر اساس درد و شدت پارگی کپسول مفصلی دسته بندی شده است. هر نوع پارگی، نیاز به روش درمانی خاصی دارد که بنا به صلاحدید متخصص ارتوپد انتخاب می شود. در این بخش از مطلب به بررسی مختصری از انواع پارگی کپسول مفصلی شانه می پردازیم.

پارگی اسلپ

به شدیدترین نوع پارگی کپسول مفصلی شانه، پارگی اسلپ گفته می شود که در قسمت جلویی بازو و در محل اتصال تاندون دو سر بازو و شانه، ایجاد می شود. اغلب ورزشکاران فعال در رشته های ورزشی والیبال و پرتاب کننده های توپ بیسبال در معرض خطر این نوع پارگی کپسول مفصلی شانه قرار دارند.

پارگی بنکارت

به رایج ترین نوع پارگی کپسول مفصلی شانه، پارگی بنکارت گفته می شود در افراد جوان تر و کم سن و سال قابل مشاهده است. این پارگی در اثر دررفتگی شانه و خارج شدن سر استخوان از کاسه شانه به وجود می آید. چنانچه دررفتگی ستخوان در بخش جلویی بدن باشد، بی ثباتی قدامی نام دارد و چنانچه در بخش عقبی بدن باشد، بی ثباتی خلفی نام دارد.

 

علائم ناشی از پارگی کپسول مفصلی شانه

با ضربه ای که به شانه وارد می شود و کپسول مفصلی شانه پاره می شود، بیمار دارای علائم مشخصی خواهد بود. از جمله علائم ناشی از پارگی کپسول مفصلی شانه عبارتند از:

  • درد شانه و حساسیت به لمس
  • سفت شدن عضلات شانه
  • کاهش دامنه حرکتی مفصل شانه
  • التهاب شانه
درمان پارگی کپسول مفصلی شانه
درمان پارگی کپسول مفصلی شانه

نحوه تشخیص پارگی کپسول مفصلی شانه

متخصص ارتوپد برای تشخیص دقیق تر پارگی کپسول فصل شانه از روش های متعددی استفاده می کند. از جمله این روش ها عبارتند از:

  • معاینات فیزیکی دقیق
  • عکس برداری به کمک سی تی اسکن
  • عکس برداری به کمک ام آر آی

 

روش های غیر جراحی درمان پارگی کپسول مفصلی شانه

نتایج به دست آمده از روش های تشخیصی، مناسب ترین روش درمانی را در اختیار پزشک ارتوپد قرار می دهد. پزشک متخصص در ابتدا برای درمان پارگی های خفیف تا متوسط از روش های غیر جراحی استفاده می کند که انتخاب هر یک از این روش ها به وضعیت جسمانی بیمار بستگی دارد. از جمله روش های غیر جراحی درمان پارگی کپسول مفصلی شانه عبارتند از:

دارو درمانی

داروهای تسکین دهنده و ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ناپروکسن و ایبوپروفن از جمله داروهایی هستند که برای کاهش درد و التهاب مفصل شانه کمک می کنند. این داروها اغلب به عنوان کاهش درد تجویز می شوند.

تزریق کورتون

تزریق کورتون شامل داروهای کورتیکواستروئید و بی حسی است که برای کاهش درد و تورم مفصل شانه استفاده می کنند. باید خاطر نشان شد، استفاده از این روش درمانی، عوارضی خاص خود را نیز به همراه دارد.

تزریق PRP

تزریق پی آر پی با استفاده از نمونه خون خود بیمار انجام می شود. به این صورت که نمونه ای از خون بیمار را می گیرند و پلاکت های پلاسمای خون را غنی سازی می کنند. سپس این پلاسمای غنی شده خون را به همراه داروی بی حسی به مفصل شانه با هدف بهبود عملکرد بافت بدن تزریق می کنند.

اوزون تراپی

در روش اوزون تراپی، اوزون به مفصل شانه تزریق می کنند. اوزون همان اکسیژن است که با افزایش میزان آن در بدن، سرعت سوخت و ساز و ترمیم بهبود بافت های آسیب دیده شانه افزایش پیدا می کند.

فیزیوتراپی

شرکت در جلسه های فیزیوتراپی و انجام تمرین های هدفمند به کمک کارشناس فیزیوتراپ باعث تقویت عضلات شانه می شود. این روند درمانی، پروسه طولانی دارد و بهبودی به صورت گام به گام در مفصل شانه احساس می شود.

روش RF

روش درمانی RF یکی از جدیدترین روش های درمانی آسیب دیدگی مفصلی است که از امواج رادیو فرکانسی استفاده می کنند. این روش درمانی به عنوان یک روش کم تهاجمی است و امواج الکترومغناطیسی به وسیله کاتتر منتقل می شود و از ارسال پیام درد به مغز جلوگیری می کند.

درمان پارگی کپسول مفصلی شانه
درمان پارگی کپسول مفصلی شانه

روش های جراحی درمان پارگی کپسول مفصلی شانه

استفاده از روش های جراحی، آخرین گزینه روش های درمانی برای پارگی کپسول مفصلی شانه محسوب می شوند. در این بخش از مطلب به معرفی و بررسی این روش خواهیم پرداخت.

آرتروسکوپی شانه

در این روش از جراحی مفصل شانه، از وسیله ای به نام آرتروسکوپ استفاده می کنند. پس از تزریق داروی بی حسی به شانه، سوراخ هایی در این قسمت ایجاد کرده و لوله را به درون مفصل هدایت می کنند. به کمک تصاویر روی مانیتور، شروع به ترمیم و بازسازی بافت آسیب دیده کپسول مفصلی شانه می کنند.

تعویض مفصل شانه

چنانچه آسیب دیدگی شانه و پارگی کپسول شانه شدت بسیار بالایی داشته باشد، از جراحی تعویض مفصل شانه استفاده می کنند. طی این جراحی، پروتزهای مصنوعی جایگزین مفصل اصلی شانه می شوند.

 

مراجعه به پزشک

در مطالب فوق به بررسی روش های درمان پارگی کپسول مفصلی شانه پرداخته شد. مصرف دارو، تزریق مستقیم دارو به مفصل شانه، فیزیوتراپی و روش RF از مهم ترین روش های غیر جراحی و آرتروسکوپی و تعویض مفصل شانه از مهم ترین روش های درمان پارگی کپسول مفصل شانه محسوب می شوند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه ترمیم آسیب دیدگی های زانو و لگن دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان پارگی کپسول مفصلی شانه اقدام کنید.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده