جراحی دیسک کمر

یکی از اصلی‌ترین دلایل ناتوانی در جهان و ایران، کمردرد است و حدود شصت درصد از جمعیت جهان از این مشکل رنج‌برده یا می‌برند. کمردرد باعث محدود شدن فعالیت فرد شده و در بسیاری از مواقع باعث آسیب به شغل و کار فرد می‌شود. این مشکل دلایل مختلفی دارد که از آن‌ها می‌توان به تحلیل رفتن دیسک‌ها، فتق دیسک و آرتریت مفاصل اشاره کرد. در این مقاله ما می‌خواهیم در مورد جراحی دیسک کمر و مزایای آن و چگونگی مراقبت‌های بعد از عمل صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

جراحی دیسک کمر چیست؟

جراحی دیسک کمر، نوعی جراحی بوده که برای مشکلات ناشی از دیسک کمر استفاده می‌شود و روش‌های مختلفی برای انجام هم دارد. اصولاً متداول‌ترین روش این است که با برش بخشی از پوست،‌ جراح به منطقه آسیب‌دیده می‌رسد و بخش آسیب‌دیده از دیسک باز شده و تعمیر یا تخلیه می‌شود. البته باید گفت که جراحی دیسک کمر عملاً آخرین راه بوده و اصولاً پیش از جراحی، روش‌های مختلفی برای درمان‌های غیر جراحی استفاده می‌شود و زمانی که استفاده از آن روش‌ها نتایج مدنظر پزشک برای درمان و کاهش درد را نداشته باشد یا به‌طورکلی وضعیت بیمار بسیار وخیم باشد، پزشک به سراغ جراحی می‌رود.

جراحی دیسک کمر اصولاً توسط جراح متخصص انجام شده و شامل تجهیزات پیشرفته‌ای مثل میکروسکوپ، ‌لاپاراسکوپ یا حتی روبات می‌شود. این روش فشار روی عصب‌ها را برطرف کرده و به دنبال آن درد کمر را کمتر می‌کند و منجر به بهتر شدن حال و زندگی بیمار می‌شود.

جراحی دیسک کمر همچنین روش‌های مختلفی مثل بسته و باز دارد و انتخاب یکی از این دو روش به پزشک متخصص وابسته است. پزشک متخصص با معاینه‌هایی که انجام می‌دهد و با ارزیابی دقیق و بررسی موارد مختلف، بهترین روش جراحی را انتخاب خواهد کرد.

جراحی دیسک کمر
جراحی دیسک کمر

جراحی دیسک کمر بسته

جراحی دیسک کمر بسته روشی است که بیماران با دردها و علامت‌های ردیسکی از آن استفاده می‌کنند و دیسک آسیب‌دیده با استفاده از ویدئوسکوپ و ابزارهای دیگر نابود می‌شود. در این جراحی برش کوچکی روی پوست قرار می‌گیرد و از ویدئوسکوپ از طریق آن وارد بدن می‌شود و بخش آسیب‌دیده دیسک را تخلیه کرده و فشار روی عصب‌ها بدین طور کمتر می‌شود. با این عمل جراحی بیمار از دست دردهای دیسکی خلاص می‌شود.

 

جراحی دیسک کمر باز

جراحی دیسک کمر باز روشی است که برای درمان دیسک‌های بزرگ‌تر و به‌طورکلی برای درمان‌های سخت‌تر انجام می‌شود و عوارض سخت‌تری هم دارد. در این روش برشی بزرگ روی پوست ایجاد شده و عضلات نیز باز می‌شوند تا دیسک آسیب‌دیده پیدا شده و سپس بخشی از آن خالی می‌شود و بدین ترتیب فشار روی عصب‌ها و بافته‌ای آن منطقه از بین رفته یا کمتر می‌شود و بعد از تمام شدن عمل جراحی، پوست بخیه می‌خورد.

جراحی دیسک کمر باز به خاطر بزرگ‌تر بودن دیسک و سختی دسترسی به آن و برش بزرگ‌تر، اصولاً باعث آسیب بیشتر به بافت شده و همچنین دوران نقاهت طولانی‌تری دارد. این عمل جراحی زمانی مناسب است که دیسک بسیار بزرگ بوده یا کانال نخاع تنگ‌شده و عوارض بسیار جدی‌ای برای آن وجود دارد؛ اما بیمارانی که مشکلات کم‌تر و سطحی‌تری دارند می‌توانند به سراغ عمل جراحی دیسک کمر بسته بروند.

 

جراحی دیسک کمر بسته یا باز، کدام بهتر است؟

انتخاب بین جراحی دیسک کمر بسته یا باز به فاکتورهای مختلفی وابسته است اما به‌طورکلی بهترین نوع این جراحی، جراحی باز است. جراحی بسته در مواردی استفاده می‌شود که در آن‌ها دیسک کوچک بوده و با جراحی بسته قابل درمان است. دیسک‌های بزرگ یا دیسک‌هایی که علامت‌های عصبی ندارند باید در زیر دید جراح باشند و به‌طورکلی جراحی باز حتی با وجود دوران نقاهت طولانی‌تر، بهتر است. تنها در صورتی از جراحی بسته استفاده می‌شود که مقدار خرابی دیسک کوچک باشد یا ریسک بالایی برای عمل جراحی باز وجود دارد.

جراحی دیسک کمر
جراحی دیسک کمر

جراحی دیسک کمر چه خطرات و عوارضی دارد؟

مثل همه جراحی‌ها، جراحی دیسک کمر نیز خطرات و عوارضی دارد و به همین علت بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند از روش‌های غیر جراحی برای درمان دیسک کمر خود استفاده کنند. به‌طورکلی عوارض در همه افراد رخ نداده و بستگی به فاکتورهای مختلفی دارند که از آن‌ها می‌توان به توان بدنی بیمار و واکنش بدن بیمار اشاره کرد. موارد زیر شامل خطرات و عوارض دیسک کمر هستند:

  • عفونت محل زخم به خاطر وجود باکتری.
  • حدود پنج الی پانزده درصد عمل‌های دیسک کمر ممکن است در ادامه باعث پاره شدن مجدد دیسک شده و بیماری مجدد رخ دهد.
  • ممکن است پس از هر جراحی خون در ریه لخته شود.
  • در برخی افراد جراحی موفقیت‌آمیز نخواهد بود و هیچ بهبودی حاصل نخواهد شد.
  • احتمال آسیب‌دیدگی عصب فرد نیز وجود داشته که طی آن اگر عمل دیسک به‌درستی انجام نشود، اعصاب کمر آسیب‌دیده و درد چند برابری در ناحیه پاها یا کمر احساس می‌شود.
  • ممکن است فرد بعد از عمل دچار یبوست یا بی‌اختیاری ادرار شود اما این مشکلات موقت بوده و پس از گذشت زمان کوتاهی حل می‌شوند.

 

در دوران نقاهت عمل دیسک کمر چه کارهایی باید انجام داد؟

برای این که از لخته شدن خون در رگ‌ها جلوگیری شود، باید هرچند ساعت پاها را در حالت خوابیده تکان داد. این کار از لخته شدن خون در ریه‌ها جلوگیری می‌کند. همچنین بهتر است در دوران بهبودی بعد از عمل تا پنج روز از حمام کردن خودداری شده تا زخم و بخیه‌ها به خوبی جوش بخورند و عفونت نکنند. به هیچ وجه پیشنهاد نمی‌شود تا قبل از ۵ روز بعد از عمل دیسک کمر استحمام انجام شود اما بعد از ۵ روز می‌توان استحمام کرد.

عمل جراحی دیسک کمر نیاز خاصی به رژیم غذایی خاصی ندارد و فقط باید از مصرف غذاهایی که شکم را سفت می‌کنند خودداری شود. به‌طورکلی شکم باید نرم کار کند تا فشار خاصی به بدن وارد نشود. اگر رژیم غذایی خاصی دارید می‌توانید بعد از عمل نیز به آن ادامه دهید.

 

بهترین جراح دیسک کمر

هرگونه تأخیر در مراجعه به پزشک می‌تواند پروسه درمانی دیسک کمر شما را سخت‌تر کند. قطعاً داشتن یک پزشک و جراح با تجربه با عملکرد بسیار خوب می‌تواند خیال شما را بابت کیفیت عمل و همچنین نتیجه آن راحت کند. شما برای انجام جراحی دیسک کمر می‌توانید به دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی مراجعه کنید. ایشان با بهره گرفتن از جدیدترین متدهای روز دنیا این جراحی را برای بیماران خود انجام می‌دهد. در صورت داشتن هرگونه سؤال در ارتباط با جراحی دیسک کمر می‌توانید از ایشان مشاوره بخواهید و مطمئن شوید که کاندید مناسبی برای این جراحی هستید یا خیر.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده