بیماری آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می شود؟

بیماری آرتروز می تواند در قسمت های مختلف بدن ایجاد شود؛ ولی شایع ترین بخشی که بیماری آرتروز در آن مشاهده می شود، زانو است. اغلب این بیماری در افراد بالای 50 سال مشاهده می شود و کمتر در بین جوانان نیز بروز پیدا می کند. بیماری آرتروز زانو به دلیل عوارضی که به همراه دارد، باعث درد و التهاب و کاهش توانایی حرکتی می شود، از این رو افراد مبتلا به آن به دنبال مؤثرترین روش های درمانی هستند. در این مقاله قصد داریم بیشتر درمورد بیماری آرتروز زانو و روش های درمان آن بررسی کنیم. برای اطلاع یافتن از این روش ها تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

بیماری آرتروز زانو چیست؟

بیماری آرتروز با گذشت زمان علائم و عوارض خود را نشان می دهد. به طوری که غضروف های بین مفصل ها به مرور زمان ساییده می شوند و نهایتاً از بین می روند. خالی ماندن فضای بین استخوان ها، باعث به هم خوردن استخوان ها و ساییده شدن آن ها نیز می شود. در اثر ساییدگی استخوان ها، خارهای استخوانی ظاهر می شوند. در حالت کلی به از بین رفتن غضروف های بین مفاصل و ساییده شدن استخوان ها بیماری آرتروز زانو گفته می شود.

بیماری آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می شود؟
بیماری آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می شود؟

علائم و نشانه های بیماری آرتروز زانو

شایع ترین علائم بیماری آرتروز زانو عبارتند از:

  • احساس درد در زمان فعالیت یا حتی زمان استراحت
  • ایجاد تورم و التهاب در نواحی اطراف زانو
  • داشتن حساسیت در زمان لمس کردن زانو
  • کاهش توانایی و دامنه حرکتی زانو
  • خشک شدن زانو
  • شنیدن صداهای تق تق
  • ایجاد خارهای استخوانی و احساس توده های سفت به هنگام لمس زانو

 

روش های تشخیص بیماری آرتروز زانو

پس از مراجعه به متخصص ارتوپد، وی معاینات بالینی لازم را انجام می دهد و شرح کاملی از حال بیمار در زمان استراحت و انجام فعالیت های روزانه مانند راه رفتن و نشستن از بیمار می گیرد. برای تشخیص نهایی خود از روش های تشخیصی استفاده می کند. همان طور که پیش تر گفته شد، بیماری آرتروز همان ساییدگی بین مفصل ها و استخوان ها است. نتایج روش های تشخیصی به خوبی محل و میزان ساییدگی را تعیین می کنند. از جمله مهم ترین روش های تشخیصی عبارتند از:

  • تصویر برداری به روش اشعه ایکس
  • تصویر برداری به روش سی تی اسکن
  • تصویر برداری به روش ام آر آی
بیماری آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می شود؟
بیماری آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می شود؟

روش های غیر جراحی درمان بیماری آرتروز زانو

علائم ظاهری و نتایج روش های تشخیصی، میزان شدت بیماری آرتروز زانو را مشخص می کنند. متخصص ارتوپد بنا به این نتایج، روش درمانی مناسبی را انتخاب می کند. ابتدا از روش های مختلف غیر جراحی استفاده می کند و پیشرفت مراحل درمانی، استفاده از روش های دیگر را تعیین می کنند. در این بخش از مقاله به بررسی انواع روش های غیر جراحی درمان بیماری آرتروز زانو خواهیم پرداخت.

تجویز دارو

داروهای ضد درد و ضد التهاب در انواع مختلف قرص خوراکی، پماد موضعی و تزریقی برای بیماران مبتلا به آرتروز زانو تجویز می شوند. این داروها تأثیر به سزایی در تسکین درد و کاهش التهاب زانو دارند. از دیگر داروهای تجویزی می توان به بازدارنده ها اشاره کرد.

اوزون تراپی

اوزون تراپی یکی از مؤثرترین روش های درمانی آرتروز زانو در درجه متوسط بیماری است و بیشتر مورد توجه پزشکان متخصص و بیماران قرار می گیرد. در این روش از تزریق گاز اوزون یا همان اکسیژن سه اتمی به ناحیه زانو استفاده می کنند.

تزریق PRP

در تزریق PRP همان پلاسمای غنی شده یا پلاکت را به زانو تزریق می کنند. پلاکت های خون خاصیت درمانی مفیدی دارند و در درمان بیشتر بیماری ها از آن ها استفاده می شود. در اغلب موارد، از پلاکت های خون خود بیمار برای تزریق استفاده می کنند.

تزریق استروئید

تزریق استروئید همان تزریق کورتون های مصنوعی به زانو است. کورتون ها برای کاهش درد و کاهش تورم زانو بسیار موثر هستند ولی تأثیر آن ها دائمی نیست. به طوری که به طور موقت رنج بیمار را تسکین می دهند. از تزریق مداوم این دارو باید خودداری کرد؛ زیرا باعث آسیب به بافت های پیوندی و غضروفی زانو می شود.

ماساژ درمانی

ماساژ درمانی را هم می توان در مراکز درمانی معتبر انجام داد و هم با توصیه های پزشک متخصص در منزل انجام داد. ماساژ دادن نیاز به رعایت نکات اصولی دارد تا به مرور زمان بتوان درد ناشی از آرتروز زانو را کاهش داد. ماساژ درمانی غیر اصولی می تواند باعث افزایش درد بیمار شود.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی همان تمرینات ورزشی هدفمند هستند که زیر نظر متخصص فیزیوتراپی انجام می شوند. تمرینات فیزیوتراپی باعث تقویت عضلات زانو می شوند و دامنه حرکتی و چرخشی زانو را افزایش می دهند. با انجام این تمرینات، می توان شاهد کاهش درد زانو بود.

استفاده از کفی و بریس طبی

با قرار دادن کفی های طبی داخل کفش، نحوه قرار گیری پا داخل کفش طوری خواهد بود که از وارد شدن فشار اضافی بر مفصل های آسیب دیده مانند مفصل زانو جلوگیری می کند. بریس و زانوبند طبی نیز قابلیت صحیح نگه داشتن زانو و پا را دارد. به طوری که از انحراف زانو در اثر درد ناشی از آرتروز جلوگیری می کند.

بیماری آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می شود؟
بیماری آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می شود؟

سلول های بنیادی

و اما جدیدترین و مؤثرترین روش نگهدارنده در درمان آرتروز زانو استفاده از سلول های بنیادی است. سلول های بنیادی اصطلاحاً به سلول هایی گفته می شود که قابلیت تمایز و تغییر شکل به هر سلولی را دارند. یکی از منابع سرشار این سلول ها بند ناف نوزاد تازه متولد شده است. در این روش در محیط آزمایشگاهی سلول های مورد نظر استخراج شده و به تعداد زیاد کشت داده می شوند. سپس در ویال های آماده برای تزریق استفاده می شوند. برای استفاده نیازی به همخوانی گروه خونی یا فاکتورهای دیگر نیست. اثر این ویال ها و میزان غلظت فاکتور رشدی آن حدوداً صد برابر prp تخمین زده می شود. این روش در حال حاضر در مطب دکتر ابوالقاسم زاده انجام می شود. برای اطلاعات بیشتر می توانید در پیج اینستاگرام از طریق دایرکت سؤالات خود را مطرح کنید.

 

روش جراحی درمان بیماری آرتروز زانو

برای درمان بیماری آرتروز زانو در درجات بالای بیماری از روش آرتروسکوپی استفاده می کنند. جراحی آخرین گزینه درمانی پزشک محسوب می شود.

در این روش بیمار در بیمارستان بستری می شود و بنا به شرایط بیمار، پزشک از بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی استفاده می کند. ابتدا برش های کوچکی روی زانو ایجاد می کند، سپس لوله نازکی به نام آرتروسکوپ را که مجهز به دوربین است، وارد زانو می کند. در ادامه جراحی، استخوان ها و غضروف های ریز و کوچک که در اثر ساییدگی استخوان ها به وجود آمده اند، از زانو خارج می شوند. در انتها پس از خارج کردن لوله، محل برش های ایجاد شده به کمک بخیه بسته می شوند. جراحی آرتروسکوپیک زانو به دلیل عوارض بسیار کمی که دارد، گزینه انتخابی متخصصان ارتوپد محسوب می شود. با استفاده از این روش می توان درد و التهاب ناشی از آرتروز زانو را کاهش داد و انجام جراحی های باز زانو یا تعویض مفصل زانو در اثر آرتروز را به تأخیر انداخت.

بیماری آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می شود؟
بیماری آرتروز زانو چیست و چگونه درمان می شود؟

مراجعه به پزشک

در مطالب بالا پیرامون بیماری آرتروز زانو روش های درمان آن بررسی کردیم. جراحی آرتروسکوپی مهم ترین و کم تهاجمی ترین جراحی برای درمان آرتروز زانو محسوب می شود. اوزون تراپی، فیزیوتراپی، سرما و گرما درمانی و تزریق سلول های بنیادی از جمله روش های غیر جراحی درمان آرتروز زانو هستند که توسط متخصص ارتوپد تجویز می شوند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، در زمینه تشخیص و درمان بیماری های مربوط به مفصل زانو، تجربه و تخصص کافی دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان بیماری آرتروز زانو اقدام کنید.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده