بهترین درمان برای سرطان استخوان

سرطان استخوان یک نوع سرطان است که مانند سایر انواع سرطان‌ ها، با شروع رشد غیرطبیعی سلول‌ها در استخوان ‌های بدن ایجاد می ‌شود. این نوع سرطان بسیار نادر است و کمتر از یک درصد از تمام موارد سرطان را تشکیل می ‌دهد. اغلب این بیماری کودکان را تحت تأثیر قرار می ‌دهد، اما این نمی ‌آیند که بزرگ ‌ترها نمی‌توانند مبتلا به آن شوند. درمان سرطان استخوان معمولاً شامل جراحی است و به علاوه ممکن است از ترکیبی از روش ‌های درمانی دیگر مانند پرتو درمانی و شیمی درمانی نیز استفاده شود. در این مقاله به بهترین روش های درمانی سرطان استخوان خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

انواع مختلف سرطان استخوان

انواع سرطان استخوان معمولاً به تفکیک تومورهای اولیه (سارکوم) و تومورهای ثانویه یا منشأ نهفته در استخوان (کارسینوما) دسته‌بندی می ‌شوند. سارکوم ‌ها تومورهای بدخیمی هستند که مستقیماً در اندام حرکتی یا استخوان ‌ها شکل می ‌گیرند و بافت ‌های مختلف مانند ماهیچه، بافت فیبری، رگ‌ های خونی و بافت چربی را تحت تأثیر قرار می ‌دهند. در مورد تومورهای استخوانی از دسته سارکوم، انواع زیر معمول هستند:

استئوسارکوم

این نوع سرطان استخوان، یا سارکوم استخوانی، شایع ‌ترین نوع سرطان اولیه در استخوان است. معمولاً در افراد جوان، به ویژه در رده سنی 10 تا 30 سال، دیده می ‌شود. اگرچه این نوع سرطان در افراد مسن‌ تر نیز رخ داده، اما نسبتاً کمتر است. این تومورها عمدتاً استخوان ‌های بازو، لگن و پا را تحت تأثیر قرار می ‌دهند.

کندروسارکوم

این نوع سارکوم در سلول ‌های غضروفی ریشه می‌ گیرد و دومین سرطان شایع در استخوان است. اغلب در افراد زیر 20 سال دیده می‌شود و در افراد مسن‌تر نادرتر است. این تومورها می ‌توانند استخوان ‌های مختلف از جمله نای، حنجره و قفسه سینه را تحت تأثیر قرار دهند.

ایوینگ سارکوم

این نوع سرطان استخوان به طور عمده در استخوان ‌های ساق پا و لگن دیده می‌ شود؛ اما باید توجه داشت که ایوینگ سارکوم می ‌تواند در نقاط دیگر از بدن نیز پدیدار شود. این نوع سرطان به خصوص کودکان و نوجوانان را در معرض خطر قرار می‌دهد.

فیبروسارکوم

این نوع سرطان استخوان بیشتر بافت‌ های نرم را نسبت به استخوان‌ ها تحت تأثیر قرار می ‌دهد و معمولاً در افراد میانسال و مسن دیده می ‌شود. مکان‌ هایی که بیشتر در این نوع سرطان تحت تأثیر استخوان ‌های پا و بازوها هستند.

آکوردوما

آکوردوما تومور اصلی استخوان در جمجمه و استخوان ‌های ستون فقرات است و اغلب در بزرگسالان، به خصوص افراد بالای 30 سال دیده می‌شود. معمولاً این تومور تمایل به رشد آهسته دارد، اما اگر نادیده گرفته شود، می ‌تواند به اعضای دیگر بدن، از جمله غدد لنفاوی، ریه و کبد گسترش یابد.

بهترین درمان برای سرطان استخوان
بهترین درمان برای سرطان استخوان

دلیل بوجود آمدن سرطان استخوان چیست؟

علت ‌های ایجاد سرطان استخوان همچنان مورد تحقیق و بررسی است، اما پژوهش‌ها نشان داده‌اند که تعدادی عامل و عوامل خطر ممکن است در ایجاد این نوع سرطان نقش داشته باشند. این عوامل معمولاً به سه دسته زیر تقسیم می‌شوند:

اختلالات ژنتیکی

برخی از افراد ممکن است از لحاظ ژنتیکی مشکلاتی داشته باشند که باعث بوجود آمدن سرطان استخوان شود. برخی از سندروم ‌های ژنتیکی، مانند سندروم رتینوبلاستوما، افزایش خطر ابتلا به سرطان استخوان را افزایش می‌ دهد. این سندروم ‌ها از طریق وراثت به نسل ‌های بعدی منتقل می‌ شوند.

بیماری‌های پیچ خوردگی استخوان

بیماری ‌هایی که استخوان ‌ها را متأثر کرده و به تغییر شکل و قوام استخوان‌ ها منجر شده باشند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان استخوان را افزایش دهند. این بیماری ‌ها معمولاً در افراد مسن ‌تر دیده می ‌شوند.

پرتودرمانی

درمان‌ های پرتویی که برای درمان سرطان ‌های دیگر استفاده می ‌شوند، ممکن است خود احتمال ابتلا به سرطان استخوان را در آینده افزایش دهند. این افراد به دزهای بالای پرتودرمانی تعرض داده می‌ شوند که ممکن است اثرات جانبی بر روی استخوان ‌ها داشته باشد و خطر بروز سرطان استخوان را افزایش دهد.

به طور کلی، برای درک دقیق تر علت ‌های ایجاد سرطان استخوان، نیاز به تحقیقات بیشتر در این حوزه و تفصیل بیشتری در مورد ژنتیک و عوامل محیطی است.

بهترین درمان برای سرطان استخوان
بهترین درمان برای سرطان استخوان

سرطان استخوان چه علائمی دارد؟

علائم سرطان استخوان ممکن است متنوع باشند و بسته به نوع و محل آغاز بیماری متغیر باشند. از جمله علائم و نشانه‌های ممکن در سرطان استخوان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد: درد شایع ‌ترین علامت سرطان استخوان است. این درد معمولاً در نزدیکی منطقه آسیب‌دیده استخوان احساس می‌شود و ممکن است به شدت افزایش یابد، به خصوص در شب.
  • تورم: تورم و برآمدگی در محل استخوان آسیب‌ دیده معمول است. این تورم می ‌تواند تا حدی قابل لمس باشد.
  • تغییر در عملکرد: سرطان استخوان می‌تواند باعث محدودیت در حرکت و عملکرد استخوان ‌ها شود. به عنوان مثال، ممکن است در محل استخوان زانو یا مچ پا تاخته شدن و مشکل در حرکت داشته باشید.
  • شکنندگی: استخوان‌ های مبتلا به سرطان ممکن است آسیب پذیرتر شوند و به راحتی شکننده شوند. این ممکن است باعث شکستگی ‌های مکرر در استخوان ‌ها شود.
  • تب و آسیب‌ های ناشی از عفونت: در بعضی موارد، سرطان استخوان می ‌تواند به علت ضعف سیستم ایمنی، تب و عفونت‌های مکرری ایجاد کند.
  • کاهش وزن بی ‌سبب: افراد ممکن است بدون دلیل آشکاری و با تغییرات در رژیم غذایی یا فعالیت بدنی، وزن خود را از دست بدهند.
  • احساس خستگی: سرطان استخوان ممکن است باعث احساس خستگی مداوم شود.

تأکید می ‌شود که علائم بالا ممکن است ناشی از دیگر مشکلات نیز باشند و تشخیص دقیق باید توسط یک پزشک انجام شود. همچنین تشخیص زودرس سرطان استخوان می‌ تواند تأثیر مهمی در موفقیت درمان داشته باشد.

بهترین درمان برای سرطان استخوان
بهترین درمان برای سرطان استخوان

سرطان استخوان چطور درمان می شود؟

درمان سرطان استخوان بستگی به نوع سرطان، مرحله گسترش، موقعیت و سلول‌های درون تومور، سلامت کلیه بیمار و نقش احتمالی جراحی در درمان دارد. در زیر به برخی از روش‌های درمان موجود برای سرطان استخوان اشاره می‌شود:

جراحی

در برخی موارد، جراحی برای برداشتن تومور یا تخریب قسمتی از استخوان که تحت تأثیر سرطان قرار گرفته است، ممکن است مورد نیاز باشد. این روش برای تومورهای بزرگ یا تومورهایی که در نقاط حساس مثل ستون فقرات یا جمجمه قرار دارند، انجام می ‌شود. بعضی از تومورهای کوچک استخوانی می‌توانند کاملاً برداشته شوند، در حالی که در موارد دیگر از جراحی برای کاهش حجم تومور استفاده می ‌شود.

پرتودرمانی

پرتودرمانی از اشعه ایکس برای کشتن سلول‌ های سرطانی و کاهش اندازه تومور استفاده می ‌کند. این روش می ‌تواند به تومور محدود بماند و از گسترش به سایر اندام‌ها جلوگیری کند. پرتودرمانی معمولاً به‌صورت تداومی و مکرر به مدت مدت ‌ها یا حتی سال ‌ها انجام می‌ شود.

شیمی درمانی

شیمی درمانی یا شیمی‌ درمانی سیستمیک برای کشتن سلول ‌های سرطانی در تمام بدن استفاده می ‌شود. این روش شامل تجویز داروهای شیمی درمانی به صورت خوراکی یا تزریقی است. شیمی درمانی ممکن است برای کاهش اندازه تومور، کاهش علائم، یا کنترل گسترش سرطان مورد استفاده قرار گیرد.

بیولوژیک درمان

این روش ‌ها شامل داروهایی هستند که به طور خاص بر روی سلول‌های سرطانی تأثیر می ‌گذارند. این داروها ممکن است از رشد سلول‌ های سرطانی جلوگیری کنند یا سلول ‌های سرطانی را به طور انتخابی متوقف کنند.

درمان هدفمند

درمان ‌های هدفمند بر اساس تحلیل ژنتیکی تومور و نوع ملکولی سرطان مشخص می ‌شوند. این درمان ‌ها می‌توانند به طور انتخابی به سلول ‌های سرطانی اثر کنند و سلول‌ های سالم را تخریب نکنند.

درمان سرطان استخوان ممکن است به صورت ترکیبی از این روش‌ها انجام شود و انتخاب روش ‌های درمانی به تشخیص نهایی و مشخصات بیمار بستگی دارد. همچنین درمان سرطان استخوان ممکن است با مدیریت علائم و عوارض جانبی مرتبط با درمان همراه شود.

بهترین درمان برای سرطان استخوان
بهترین درمان برای سرطان استخوان

آیا بعد از درمان سرطان استخوان امکان بازگشت آن وجود دارد؟

طبیعی است که بیماران مبتلا به سرطان ممکن است نگران عود و بازگشت سرطان باشند. این نگرانی ها طبیعی است و به دلیل پیچیدگی و تأثیرات جانبی ممکن است بیشتر شود؛ اما باید توجه داشت که میزان عود و بازگشت سرطان و احتمال ابتلا به سرطان های دیگر بسیار بستگی به نوع سرطان اولیه، مراحل بیماری و عوامل دیگر دارد. همچنین پیشرفته ای درمانی و پیشگیری در سال های اخیر تأثیرات مهمی در کاهش احتمال عود و بازگشت سرطان داشته است.

نکاتی که می ‌توان برای کاهش احتمال عود و بازگشت سرطان در نظر گرفت عبارتند از:

  • پیروی از دستورات پزشک: بیماران باید پیروی دقیق از دستورات پزشکان در خصوص تداوم درمان و مراقبت ‌های پس اعلاجی کنند. این شامل مصرف دقیق داروها و شیمی درمانی، حضور به مواعید مشخص و انجام آزمون ‌ها و پیگیری‌ های مورد نیاز می‌ شود.
  • زندگی سالم: سبک زندگی سالم شامل تغذیه مناسب، ورزش منظم، مدیریت استرس و ترک عادت ‌های مضر نظیر مصرف دخانیات و مصرف الکل است. این عوامل می ‌توانند به تقویت سیستم ایمنی و کاهش احتمال عود و بازگشت سرطان کمک کنند.
  • پیگیری مرتب: پیگیری مرتب با پزشکان تخصصی و انجام آزمون ‌ها و معاینات مورد نیاز برای تشخیص زودرس عود سرطان می ‌تواند مفید باشد.
  • آموزش‌های پیگیری: بیماران به طور دقیق باید آموزش‌ ها و راهنمایی‌ های پیگیری پس از درمان را دنبال کنند. این شامل نکات مربوط به تغذیه، ورزش، داروها، مراقبت از خود و تعامل با پزشکان است.
  • مشاوره و پشتیبانی: اغلب بیماران نیاز به پشتیبانی روحی و روانی دارند. مشاوره و حمایت از خانواده و گروه ‌های پشتیبانی می ‌تواند به کاهش استرس و افزایش کیفیت زندگی کمک کند.
  • پیگیری درمان سایر بیماری ها: بیماران باید برای مدیریت دقیق بیماری‌ های مزمن دیگر که ممکن است احتمال عود سرطان را افزایش دهند، به پزشکان معالج معالجه کنند.

نکته مهمی که باید در نظر گرفت، این است که هر فرد و موقعیت بیماری خاص خودش را دارد و بهترین راهکارهای پیشگیری و کاهش احتمال عود و بازگشت سرطان را باید با پزشکان متخصص مشورت کرد.

 

بهترین درمان سرطان استخوان

هرگونه تأخیر در مراجعه به پزشک می تواند پروسه درمان سرطان استخوان شما را دشوار تر کند. قطعاً داشتن یک پزشک و جراح با تجربه با عملکرد بسیار خوب می ‌تواند خیال شما را بابت کیفیت عمل و همچنین نتیجه آن راحت کند. شما برای انجام درمان سرطان استخوان می‌ توانید به دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی مراجعه کنید. ایشان با بهره گرفتن از جدیدترین متدهای روز دنیا این جراحی را برای بیماران خود انجام می دهد. در صورت داشتن هرگونه سؤال در ارتباط با درمان سرطان استخوان می توانید از ایشان مشاوره بخواهید و مطمئن شوید که کاندید مناسبی برای این جراحی هستید یا خیر.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده