گردن درد یکی از عارضههایی است که هرکسی در طول زندگی خود تجربه آن را بهطور خفیف یا شدید داشته است. گردن از استخوانها، مفاصل، رگهای عصبی، تاندونها، رباطها و عضلات تشکیل یافته است. آسیبدیدگی هر یک از این اجزا، منجر به احساس درد در گردن و نواحی اطراف آن خواهد شد. با مراجعه به متخصص ارتوپد و با کمک گرفتن از روشهای درمانی متعدد میتوان باعث کنترل و درمان درد گردن شد. در این مقاله قصد داریم با معرفی مهمترین علت گردن درد به بررسی روشهای درمانی آن بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با روشهای پیشگیری از گردن درد تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
انواع گردن درد
گردن در بالاترین بخش ستون فقرات قرار دارد که باعث پایداری و ثبات ستون فقرات میشود. از طرفی با داشتن بیشترین دامنه حرکتی، مستعد بیشترین آسیبدیدگی است. گردن درد بسته به نوع آسیبدیدگی یا بیماری میتواند خفیف، متوسط و شدید باشد. بر همین اساس، گردن درد را در دو نوع حاد و مزمن دستهبندی میکنند. در ادامه بررسی کوتاهی پیرامون انواع گردن درد خواهیم داشت.
گردن درد حاد
این نوع گردن درد بهطور ناگهانی احساس میشود و در طول چند روز یا چند هفته بهبودی و درمان حاصل میشود. بهطورمعمول گردن درد حاد ناشی از آسیبدیدگی عضلات، رباطها و مهرههای بین گردنی است.
گردن درد مزمن
شدیدترین نوع گردن درد، نوع مزمن آن است که میتواند بیشتر از 3 ماه طول بکشد و علائم آن ادامهدار باشد. انجام فعالیتهای سنگین و خاص باعث تحریک و شدیدتر شدن این نوع گردن درد خواهد شد.
علائم گردن درد
گردن بهطورمعمول در حال حرکت است، درد آن نیز با حرکت گردن و چرخش در جهتهای مختلف شدیدتر میشود. از این رو، علائم و عوارض دیگری نیز ایجاد شده و درد به شکلهای متعدد به سایر بخشهای اطراف گردن منتقل میشود. از جمله عوارض و سایر علائم گردن درد عبارتند از:
- احساس سوزش و تیر کشیدن گردن
- بی حسی و کرختی
- ایجاد مشکلاتی در بلعیدن غذا
- احساس سرگیجه و سبکی سر
- شنیدن صدای وز وز در سر
- خشکی، گرفتگی و سفت شدن عضلات
- احساس سردردهای متوسط تا شدید
- احساس درد در کتف و شانهها
مهم ترین دلایل گردن درد
گردن به دلیل داشتن انعطافپذیری بالا، با ایجاد هر نوع آسیبدیدگی، دامنه حرکتی آن محدودتر میشود. درنتیجه، با هر حرکت و چرخش کوچکی، گردن درد احساس خواهد شد. عوامل و بیماریهای متعددی باعث بروز گردن درد میشوند که در این بخش به مهمترین دلایل گردن درد اشاره خواهیم داشت.
- آسیبدیدگی مفاصل ناشی از بین رفتن غضروفهای بین استخوانی و مهرهای و تخریب استخوانهای گردن میشود.
- کشیدگی ماهیچهها و عضلات ناشی از ساعتها در یک وضعیت باقی ماندن، تمرینهای نادرست ورزشی و حتی دندان قروچه است که باعث گردن درد میشود.
- حمله قلبی میتواند دلیلی بر گردن درد باشد.
- تنگی کانال نخاعی باعث وارد شدن فشار به رگهای عصبی و گردن درد شود که از التهاب طولانیمدت ناشی میشود.
- بیماری مننژیت موجب سردرد، تب و سفتی گردن میشود. به التهاب بافت نازک و پوششی مغز و نخاع، مننژیت میگویند.
- خارها و برآمدگیهای استخوان در گردن، باعث درد و کم تحرکی گردن خواهد شد.
- بیرون زدگی دیسک گردن یکی دیگر از دلایل گردن درد است.
- ضربهها و آسیبدیدگیهای ناشی از تصادفات رانندگی، میتواند هر یک از اجزای داخلی گردن را تحت تأثیر قرار دهد.
- بیماری خود ایمنی آرتریت روماتوئید از دلایل گردن درد است.
- وجود هر نوع تومور سرطانی و غیر سرطانی، علائم گردن درد به همراه دارد.
نحوه تشخیص علت گردن درد
پس از مراجعه به متخصص ارتوپد، پزشک شرح کاملی از حال بیمار و گردن درد او در وضعیتهای مختلف میگیرد. سپس معاینات بالینی اولیه را انجام میدهد. برای تشخیص دقیقتر علت گردن درد و اینکه کدام یک از اجزای داخلی گردن آسیب دیده است، از تستهای آزمایشگاهی استفاده میکنند. شدت درد و محل بروز درد نیز در تشخیص علت گردن درد دخیل خواهند بود. تصویربرداری به کمک اشعه ایکس و همچنین سی تی اسکن، تصاویری از اجزای داخلی گردن را در اختیار تیم پزشکی قرار میدهد. تصویربرداری به کمک میدان مغناطیسی قوی یا همان ام آر آی، تصاویر دقیقتری پیرامون استخوانها، بافت نرم گردن، نخاع و اعصاب نخاعی ارائه میدهد.
روش های درمان گردن درد
پس از ارزیابی نتایج حاصل از تستهای تصویربرداری، علت، شدت، محل و نوع گردن درد مشخص میشود. بنا به همین موارد ذکر شده، پزشک متخصص روش درمانی مناسبی را انتخاب میکند. حاد یا مزمن بودن گردن درد در انتخاب روش درمانی تأثیر زیادی دارد. در ادامه، به اسامی روشهای درمانی به کار برده شده برای کاهش گردن درد اشاره میکنیم.
- استراحت و اجتناب از انجام دادن فعالیتهای سنگین و شدید
- مصرف داروهای تسکیندهنده و ضدالتهاب تجویز شده
- سرما و گرما درمانی
- ماساژ درمانی و درمان دستی
- تزریق داروی استروئید در نزدیکی ستون فقرات
- شرکت در جلسههای فیزیوتراپی
- طب سوزنی
- تحریک الکتریکی عصبها
- اوزون درمانی
- جراحی
روش های پیشگیری از گردن درد
از ضروریترین نکاتی که باید به آن توجه ویژهای شود، رعایت روشهای پیشگیری از گردن درد هستند. با استفاده از این روشها میتوان از عوارض ناشی از گردن درد نیز جلوگیری کرد. ازجمله این روشها عبارتند از:
- قرارگیری بدن در وضعیت درست و مناسب
- انجام تمرینهای کششی
- استفاده از تکنیکهای ریلکسیشن و غلبه بر اضطراب
- داشتن برنامه غذایی سالم
- استفاده از میز و صندلی مناسب به هنگام کار با کامپیوتر
- خودداری از حمل اجسام سنگین به روی گردن
- قرارگیری در وضعیت صحیح به هنگام خوابیدن
- خودداری از مصرف سیگار
- داشتن استراحت بدنی کافی
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی مهمترین دلایل گردن درد و روشهای درمان آن پرداخته شد. ازجمله دلایل خفیف تا شدید درد گردن میتوان به کشیدگی عضلات، آسیبدیدگی مفاصل، آسیب به عروق عصبی، خارهای استخوانی، دیسک گردن، آرتریت روماتوئید، مننژیت و سرطان اشاره کرد. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه ترمیم آسیبدیدگیهای زانو و لگن دارد. شما میتوانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان گردن درد به روشهای مؤثر اقدام کنید.