بیماری سرطان استخوان به علت رشد غیر طبیعی سلول های استخوانی ایجاد می شود. این رشد غیر قابل کنترل و ناهنجار سلول ها باعث حمله به دیگر سلول های بدن شده و به صورت تهاجمی عمل می کند. برای کنترل و جلوگیری از این حملات و بالا گرفتن شدت عوارض سرطان استخوان، بیمار باید سریعاً تحت درمان قرار گرفته و به بهترین جراح سرطان استخوان مراجعه کند. بیماری سرطان استخوان دارای انواع مختلفی بوده و به چند دلیل و با نشانه های متعددی در بیماران دیده می شود. در این مقاله می خواهیم شما را با انواع سرطان استخوان، نشانه ها، دلایل آن ها، روش های درمانی و علت مراجعه به بهترین جراح تومور استخوان آشنا کنیم.
آنچه در این مقاله می خوانید
دلایل ایجاد سرطان استخوان
با تحقیقاتی که تا به امروز در زمینه سرطان استخوان شده، دلیل واضح و مشخصی برای بروز آن مشخص نشده است. برخی دلایل نادر و احتمالی برای عارض شدن بیماری سرطان استخوان وجود دارند که در ادامه به شایع ترین آن ها اشاره می کنیم.
عوامل وراثتی
برخی از اختلالات ژنتیکی از طریق وراثت به نسل های بعدی منتقل شده و در نهایت باعث بروز سرطان استخوان می شوند. افرادی که در خانواده خود دارای سابقه بیماری سرطان استخوان هستند، احتمال بیشتری برای مبتلا شدن به این بیماری نسبت به سایر افراد دارند.
بیماری پاژه
بیماری پاژه استخوانی باعث ضعیف تر شدن استخوان از حد طبیعی خود شده و از طرفی خطر ابتلا به سرطان استخوان را بیشتر می کند.
سابقه پرتو درمانی
افرادی که به دلیل ابتلا به هر نوع سرطانی در معرض اشعه های پرتو درمانی قرار می گیرند، در برخی مواقع در اثر تماس با این پرتوها به سرطان استخوان مبتلا می شوند، پرتوهای وز بالا منجر به بروز بیماری سرطان استخوان می شوند.
انواع تومورهای استخوانی
تومورهای استخوانی در دو بخش تومور های خوشخیم و تومور های بدخیم دسته بندی می شوند. هر یک از این تومورها، دارای منشأ استخوانی یا غضروفی بوده و همچنین هر کدام در سنین مشخصی پدیدار می شوند. جراح تومور استخوان از روش مناسبی برای درمان هر نوع تومور استخوانی بهره می گیرد. موارد زیر شایع ترین نوع های تومور استخوانی هستند.
کندروسارکوما
از تومورهای بدخیم استخوانی بوده که دارای منشأ غضروفی است و اصولاً روی استخوان های لگن، شانه و بازو پدیدار می شود و بیشتر در افراد بزرگسال دیده شده است.
سارکوم یوئینگ
یک نوع تومور بدخیم استخوانی است که در استخوان های لگن، ران و ساق مشاهده شده و دارای منشأ استخوانی است که بیشتر در سنین نوجوانی و جوانی دیده می شود.
استئوکندروما
از شایع ترین تومورهای خوش خیم استخوانی بوده و منشأ آن استخوان و لایه ای از غضروف است که بیشتر در استخوان های ران، شانه، زانو و استخوان درشت نی رشد می کند و در سنین کودکی و نوجوانی پدیدار می شود.
شایع ترین علائم تومور استخوان
وجود تومور در قسمت استخوان، با علائم متعددی همراه است و این علائم نیز ممکن است نسبت به نوع و شدت پیشرفت تومور، متفاوت باشند. بهترین جراح تومور استخوان این علائم را چنین ارزیابی می کند.
شایع ترین علامت تومورهای خوش خیم و بدخیم استخوانی، درد به شمار می رود و این احساس درد در ناحیه مربوطه ممکن است در هنگام استراحت بیشتر شود. با پیشرفت بیماری، متورم شدن محل تومور، به علائم دیگر اضافه شده و در تومورهای بدخیم استخوان، گرمی پوست و برجستگی عروق سطحی نیز مشاهده می شود. اصولاً تومور استخوانی موجب ضعیف شدن و شکستگی استخوان محل رشد توده خواهد شد. همچنین از علائم بدخیمی تومور می توان به تب، خستگی، کم خونی، بی اشتهایی و کاهش شدید وزن نیز اشاره نمود.
روش های درمانی تومور استخوان
انتخاب روش درمانی برای درمان تومور استخوان به عوامل مختلفی بستگی دارد. از مهم ترین عوامل تعیین کننده روش درمان، می توان به نوع تومور و مرحله پیشرفت آن در بافت های استخوانی اشاره کرد. در بخش زیر به انواع روش های درمان تومور استخوان توسط بهترین جراح تومور استخوان می پردازیم:
دارو درمانی
تومور استخوان در اثر رشد ناهنجار و تغییرات در سلول های بافت های استخوانی بوجود می آید. از این رو دانشمندان برای مقابله با این تغییرات، داروهای جدیدتر و مؤثرتری کشف کرده و تولید می کنند. این داروها با داروهای شیمیایی متفاوت بوده و عوارض جانبی متفاوتی دارند. از انواع داروهایی که برای درمان تومور های استخوانی استفاده می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایماتینیب با تولید کردن پروتئین به تحریک رشد سلول ها کمک می کند.
- دنوزوماب یک آنتی بادی مونوکلونال بوده که از تجزیه شدن استخوان پیشگیری می کند.
- اینترفرون برای درمان تومورهای سلولی غول پیکر استفاده می شود.
شیمی درمانی
شیمی درمانی روشی سیستمیک است که طی آن داروها با هدف از بین بردن سلول های سرطانی به خون تزریق شده و با جریان خون، داروها در تمام بخش های بدن گردش می کنند. از عمده ترین عوارض داروهای شیمیایی می توان به حالت تهوع، استفراغ، ریزش مو، بی اشتهایی و زخم در ناحیه دهان اشاره کرد. اصولاً با مراقبت های ویژه در زمان شیمی درمانی عوارض آن کمتر می شود.
پرتو درمانی
در پرتو درمانی از پرتوها یا ذرات پرانرژی با هدف از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. از پرتو درمانی خارجی برای درمان تومور استخوان استفاده شده و در این روش، پرتوها در خارج از بدن به ناحیه مورد نظر استخوانی منتقل خواهند شد. با این وجود تومورهای استخوانی با پرتو اشعه از بین نرفته و تیم متخصص درمانی مجبور به استفاده از دوزهای بالای اشعه ها می شوند. دوزهای بالا نیز منجر به آسیب دیدگی بافت های سالم اطراف توده خواهند شد. از عوارض پرتو درمانی می توان به بی حالی، خستگی، بی اشتهایی، تغییر رنگ پوست ناحیه مورد درمان، ریزش مو، کم خونی، اسهال و استفراغ اشاره کرد.
جراحی
جراحی اصلی ترین و مهم ترین راه درمان تومور استخوانی است. جراح متخصص تومور استخوان با هدف های متفاوتی جراحی را انجام می دهد. انجام روش تشخیصی نمونه برداری، یکی از اهداف جراحی تومور استخوان بوده و در این جراحی بخشی از تومور خارج می شود و جهت آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود. در صورتی که پزشک از گسترش نیافتن تومور پس از خارج کردن کامل آن اطمینان پیدا کند، اقدام به جراحی و برداشتن تومور می کند. برخی جراحی ها نیز با هدف قطع کامل عضو و جلوگیری کردن از پیشرفت توده انجام می شود.
خصوصیات بهترین جراح
انجام روش های مختلف جراحی تومور استخوان، خالی کردن یا نابود کردن تومور، از حساسیت بالایی برخوردار است. جراح متخصص تومور استخوان باید از جنبه های متعددی مورد تائید باشد و رعایت کردن پارامترهای خاصی در زمینه انتخاب جراح مناسب برای تومور استخوان امکان موفق عمل آن را بسیار بیشتر می کند.
آگاهی و دانش کافی
دانش دقیق و عمیق علمی متخصص تومور استخوان، باعث شناسایی سریع و درست نوع تومور استخوان شده و در بیشتر موارد تشخیص دقیق و به موقع تومور استخوانی، از پیشرفت بیماری جلوگیری می کند. در نتیجه پزشک در سریع ترین زمان ممکن روش درمانی مناسب را در پیش می گیرد. اقدام سریع درمان در بسیاری از مواقع می تواند باعث نجات جان بیمار شود.
مهارت و تجربه کافی
برای انجام یک جراحی موفقیت آمیز برای خالی کردن تومور استخوان به مهارت و تجربه کافی جراح متخصص نیاز است. این تجربه در طی انجام جراحی های متعدد به روش های مختلف حاصل می شود. بهترین جراح تومور استخوان و باتجربه به راحتی مشکلات احتمالی در حین جراحی را پیش بینی کرده و برای هر یک از مشکلات راه حل مناسبی در اختیار دارد.
دارای سوابق موفق کاری
یک جراح متخصص در طول خدمات درمانی، بیماران زیادی را تحت درمان خود دارد و هر یک از این بیماران دارای پرونده پزشکی مخصوصی هستند. موفقیت در تشخیص و درمان هر پرونده پزشکی به عنوان سابقه ای موفق در کارنامه پزشک متخصص ثبت شده و این پزشکان، پزشکان حاذقی هستند.
رعایت اصول اخلاقی
از مهم ترین خصوصیات یک پزشک می توان به داشتن وجدان کاری او و رعایت اصول اخلاقی اشاره کرد. پزشک در معاینات بالینی و ابتدایی باید رفتاری مناسب داشته باشد و به آرامی با بیمار سخن بگوید تا علائم او را متوجه شود. پزشکی که از وجدان کاری بالایی برخوردار باشد، برای بهبود سریع بیمار از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد.
استفاده از پیشرفته ترین امکانات
برای انجام یک جراحی موفقیت آمیز، پزشک باید از پیشرفته ترین امکانات و ابزارها در فرآیند جراحی استفاده کند. این ابزارهای مدرن از بروز مشکلات احتمالی به هنگام جراحی جلوگیری کرده و همچنین کیفیت جراحی با کمک این ابزار ها بسیار بهتر خواهد بود.
در نهایت
هرگونه تأخیر در مراجعه به پزشک می تواند پروسه درمانی تومور استخوانی شما را سخت تر کند. قطعاً داشتن یک پزشک و جراح با تجربه با عملکرد بسیار خوب می تواند خیال شما را بابت کیفیت عمل و همچنین نتیجه آن راحت کند. شما برای انجام جراحی تومور استخوان می توانید به دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی مراجعه کنید. ایشان با بهره گرفتن از جدیدترین متدهای روز دنیا این جراحی را برای بیماران خود انجام می دهد. در صورت داشتن هرگونه سؤال در ارتباط با جراحی تومور استخوانی می توانید از ایشان مشاوره بخواهید و مطمئن شوید که کاندید مناسبی برای این جراحی هستید یا خیر.