آسیبپذیر بودن زانو منجر به بروز مشکلاتی در زانو میشود که در تمامی گروههای سنی عارض میشوند. میزان شدت آسیبدیدگی در هر یک از بیماریها و مشکلات زانویی متفاوت است و بسته به تشخیص متخصص ارتوپد و نوع آسیبدیدگی از روش درمانی مناسبی استفاده میکنند. زانو با وجود این مشکلات، همراه با درد و تورم و نداشتن توانایی کافی برای انجام فعالیتهای عادی روزانه و فعالیتهای حرفهای است. در این مقاله قصد داریم پیرامون رایجترین مشکلات مربوط به زانو بررسی داشته باشیم. برای آشنایی بیشتر با این مشکلات تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
مشکلات رایج در زانو
بیماریها و مشکلات رایج مربوط به زانو در اثر آسیبدیدگی ای تصادفی یا ضربهای یا در اثر عوارض ناشی از بیماریهایی مانند بیماریهای مادرزادی، آرتروز و روماتیسم به وجود میآیند. این مشکلات، علائم، دلایل و روشهای درمان مخصوص به خود را دارا هستند. در این بخش به بررسی انواع مشکلات رایج در زانو خواهیم پرداخت.
شکستگی زانو
شکستگی استخوان زانو میتواند با جا به جایی استخوانهای پا و زانو همراه باشد. شکستگی زانو اغلب در تصادفات رانندگی یا ضربات ناشی از پریدن از ارتفاع و… بروز پیدا میکند. برای قرار دادن استخوانهای جا به جا شده در اثر شکستگی به محل اصلی خود، از روش جراحی استفاده میکنند و برای جوش دادن، استخوان مورد نظر را گچ میگیرند. گچ گیری یک پروسه درمانی طولانی محسوب میشود و با هدف ثابت ماندن زانو از آن استفاده میکنند.
پارگی رباط صلیبی زانو
رباط صلیبی در دو نوع رباط صلیبی قدامی و خلفی است که بیشترین آسیبدیدگی و پارگی در رباط صلیبی قدامی پیش میآید. کشیدگی و پارگی رباط صلیبی اغلب در اثر پیچ خوردگی شدید پا عارض میشود و ناپایداری مفصل زانو را به همراه دارد. تزریق پی آر پی و سلول بنیادی و استفاده از زانوبند طبی مهمترین روشهای درمان آسیبدیدگی رباط صلیبی خفیف و جراحی پارگی شدید رباط صلیبی هستند.
پارگی مینیسک زانو
مینیسک زانو بافت غضروفی دارد و مانع از وارد شدن فشار اضافی به مفصل زانو میشود. پارگی مینیسک درجات مختلفی دارد و بسته به درجه پارگی امکان گسترش آن به سطح مفصل زانو متفاوت است. به طوری که در درجات بالا، علاوه بر درد و التهاب، موجب قفل شدن زانو نیز میشود. حمل اجسام سنگین و نشستن به صورت چمباتمه در مدت زمان طولانی از شایعترین دلایل پارگی مینیسک عنوان شده است. جراحی به روش آرتروسکوپی از جمله روشهای درمانی جراحی پارگی مینیسک زانو است.
دررفتگی کشکک زانو
استخوان کشکک زانو، استخوانی به شکل V است که درون استخوان ران قرار میگیرد. در صورت بروز عارضه دررفتگی کشکک، این استخوان از جایگاه اصلی خود خارج میشود و اغلب در اثر حوادث و خم شدن ناگهانی پا به وجود میآید. گرفتگی پا از مهمترین علائم و عوارض دررفتگی کشکک زانو است و با جا انداختن استخوان و تجویز حرکات اصلاحی، اقدام به درمان این عارضه استخوانی زانویی میکنند.
زانوی ضربدری
زانوی ضربدری یا ایکسی یکی از ناهنجاریهای پا است که در آن فشار مضاعفی بر زانوها وارد میشود. در این ناهنجاری، زانوهای پا در زمان ایستادن به هم نزدیک میشوند و در مقابل، قوزک پاها از یکدیگر دور میشوند. درجه انحراف پاها در زانوی ضربدری متفاوت است و بسته به میزان این انحراف، بیمار درد زیادی احساس میکند. اختلالات ژنتیکی و کمبود ویتامین و کلسیم از جمله دلایل بروز این عارضه هستند.
زانوی پرانتزی
زانوی پرانتزی از شایعترین اختلالات مادرزادی است که در آن ظاهر پاها به شکل کمانی مشاهده میشوند. بیماریهایی مانند راشیتیسم و پوکی استخوان، همچنین اضافی وزن از جمله مهمترین دلایل زانوی پرانتزی به شمار میآیند. کفشها و زانوبندهای مخصوص و طبی هستند که برای درمان زانوی پرانتزی تجویز میشوند. جراحی ترمیم زانوی پرانتزی بهتر است در سنین کمتر انجام شود تا نتایجی مطلوبی داشته باشد.
تاندونیت زانو
تاندونیت زانو در اثر التهاب تاندونهای زانو به وجود میآید. تاندونها نقش اتصال استخوان زانو به عضلات زانو را بر عهده دارند. پریدن و وارد شدن ضربات ناگهانی میتوانند مهمترین علل تاندونیت زانو باشند که باعث درد، التهاب و خشکی زانو میشوند. برای درمان تاندونیت زانو اغلب از روش فیزیوتراپی استفاده میکنند.
تومور استخوان زانو
تومورهای استخوانی زانو در دو نوع خوشخیم و بدخیم دسته بندی میشوند. میزان گسترش تومورهای خوشخیم کمتر از تومورهای بدخیم استخوانی است. اغلب این تومورها در سنین نوجوانی و جوانی و کمتر در سنین بزرگسالی عارض میشوند. برای کنترل و درمان رشد تومورهای استخوانی زانو بسته به نوع تومور، از روشهای شیمی درمانی، پرتو درمانی و جراحی استفاده میکنند.
مؤثرترین روش های درمانی آسیب دیدگی های زانو
برای درمان مشکلات مربوط به زانو از نتایج روشهای تشخیصی دقیقی استفاده میکنند. این روشها، قابلیت تشخیص نوع آسیبدیدگی، میزان آسیبدیدگی، محل دقیق آسیبدیدگی و… را دارند. از جمله مهمترین روشهای تشخیصی ارتوپدی زانو میتوان به انجام آزمایش خون، رادیوگرافی ساده، سی تی اسکن و ام آر آی اشاره داشت. متخصص ارتوپد پس از ارزیابی نتایج این روشها، روش درمانی مناسبی را انتخاب میکند. از جمله روشهای درمانی مؤثر در مشکلات مربوط به زانو عبارتند از:
- انواع جراحی تهاجمی و غیر تهاجمی
- تعویض مفصل زانو
- تزریق مستقیم دارو به مفصل زانو یا اطراف آن
- شرکت در جلسات تخصصی فیزیوتراپی
- استفاده از لیزر یا پرتوهای پر انرژی
- استفاده از بریس یا زانوبند طبی
- استفاده از کمپرسهای سرد و گرم
- دارو درمانی
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق با رایجترین مشکلات مربوط به زانو بیشتر آشنا شدیم. در حالت کلی، علائم اغلب این مشکلات درد، التهاب و کاهش قدرت حرکتی در زانو عنوان شده است. برای درمان این مشکلات بسته به نوع آن از روشهای جراحی مانند آرتروسکوپی و روشهای غیر جراحی از قبیل تزریق مستقیم به زانو، فیزیوتراپی، استفاده از زانوبند طبی و… استفاده میکنند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، در زمینه تشخیص و درمان بیماریهای مربوط به مفصل زانو، تجربه و تخصص کافی دارد. شما میتوانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان انواع مشکلات رایج در زانو اقدام کنید.