تاندونیت زانو یا التهاب تاندون زانو چیست؟

مفصل زانو به عنوان پیچیده‌ترین مفصل بدن از اجزای مختلفی تشکیل یافته است. هر یک از این اجزا نقش مهمی در عملکرد کلی زانو بر عهده دارند و آسیب‌دیدگی آن‌ها منجر به اختلالاتی در حرکت چرخشی و خم و راست شدن خواهد داشت. یکی از آسیب‌های وارده بر زانو، بیماری تاندونیت زانو یا التهاب تاندون زانو است. تاندون‌ها به دلیل نقشی که در اتصال کردن استخوان‌ها به عضلات دارند، در صورت آسیب‌دیدگی درد شدیدی به همراه دارند. در این مقاله قصد داریم علاوه بر معرفی بیماری تاندونیت زانو، علائم و دلایل آن، به روش‌های درمان این بیماری نیز بپردازیم. برای دریافت آگاهی بیشتر تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

بیماری تاندونیت زانو چیست؟

تاندونیت زانو به دلیل التهاب تاندون‌ها با نام بیماری التهاب تاندون زانو شناخته می‌شود. تاندون زانو بافت محکم و طنابی مانند دارد و متصل به استخوان کشکک است و به آن تاندون کشکک نیز گفته می‌شود. تاندون‌ها حالت کشسانی دارند و در هنگام پریدن و دویدن نقش مهمی در پایداری زانو دارند. همین حرکات پرش و دویدن می‌توانند دلیل بر آسیب‌دیدگی زانو و تاندونیت شوند. از این رو بیشتر ورزشکاران و افرادی که تمرینات ورزشی حرفه‌ای انجام می‌دهند بیشتر در معرض این عارضه هستند. همچنین حرکات چرخشی در رشته‌های والیبال، بسکتبال و فوتبال، بیماری التهاب تاندون زانو را به همراه دارند. التهاب شدید تاندون زانو و آسیب‌دیدگی‌های شدید احتمال پارگی تاندون کشکک زانو را بیشتر خواهد کرد.

تاندونیت زانو یا التهاب تاندون زانو چیست؟
تاندونیت زانو یا التهاب تاندون زانو چیست؟

علائم و نشانه های التهاب تاندون زانو

تاندون کشکک زانو به دلیل نقش مهمی که در مفصل زانو و حرکت کلی پا دارد، با هر نوع ضربه و تجربه آسیب‌دیدگی بدون علامت باقی نمی‌ماند. این علائم در تمامی افراد آسیب دیده یکسان نیستند و بسته به شدت آسیب‌دیدگی، بیمار شرایط مختلفی را می‌تواند داشته باشد. در حالت کلی، تاندونیت و التهاب تاندون زانو علائم مشترکی دارند و مشاهده آن‌ها می‌تواند هشداری برای مراجعه به متخصص ارتوپد و شروع دوره درمان باشند. در ادامه اشاره‌ای به این علائم مهم خواهیم داشت.

  • بیمار درد شدیدی را در قسمت زانو احساس می‌کند و این درد با فشار دادن یا لمس کردن بیشتر می‌شود.
  • التهاب و تورم در زانو و نواحی اطراف آن مشاهده می‌شود.
  • احساس درد در فعالیت‌هایی مانند ایستادن، پریدن، دویدن، چمباتمه زدن، بالا و پایین رفتن از پله‌ها افزایش پیدا می‌کند.
  • در زمان بیدار شدن از خواب، فرد با خشکی و سفتی زانو مواجه می‌شود.
  • دامنه حرکتی زانو کاهش می‌یابد و بیمار قادر به خم یا راست کردن زانوی خود نخواهد بود.
  • در صورت لمس زانو، می‌توان تاندون‌ها را به صورت طناب‌های کلفتی با دست احساس کرد.

 

دلایل آسیب دیدگی و التهاب تاندون زانو

همان‌طور که پیش‌تر بیان شد، ورزشکاران به دلایل متعدد از بیماری تاندونیت زانو رنج می‌برند. علاوه بر ضرباتی که به هنگام انجام تمرینات ورزشی بر زانو وارد می‌شود، علت‌های دیگری نیز موجب بروز التهاب تاندون زانو می‌شوند. از جمله مهم‌ترین دلایل آسیب‌دیدگی و تاندونیت زانو عبارتند از:

  • وارد شدن فشار مضاعف به تاندون‌ها در اثر انجام ورزش‌های جهشی مانند فوتبال، والیبال، بسکتبال و…
  • استفاده از کفش‌های غیر استاندارد و نامناسب
  • انجام فعالیت‌های مداوم با وارد شدن فشار زیاد به زانو
  • تضعیف عضلات اطراف زانو به هر دلیلی
  • کهولت سن و فرسوده شدن تاندون کشکک به‌مرورزمان
  • بهبود نیافتن درست و کامل اعمال جراحی انجام شده روی زانو
  • پریدن و دویدن مستمر
  • انجام تمرینات ورزشی روی سطوح شیب دار یا سطوح سفت و سخت
تاندونیت زانو یا التهاب تاندون زانو چیست؟
تاندونیت زانو یا التهاب تاندون زانو چیست؟

روش های تشخیص بیماری تاندونیت زانو

پس از مراجعه به متخصص ارتوپد، اولین اقدام پزشک، گرفتن شرح کاملی از حال بیمار و انجام معاینات فیزیکی است. شرح علائم و احساس درد در موقعیت‌های مختلف، به تشخیص بیماری توسط پزشک کمک می‌کند؛ اما برای تشخیص دقیق‌تر، لازم است پزشک متخصص از روش‌های تشخیصی تخصصی استفاده نماید. نتایج حاصل از این روش‌ها، محل دقیق تاندون ملتهب شده و همچنین شدت آسیب‌دیدگی را تعیین می‌کنند. از جمله رایج‌ترین روش‌های تشخیص این عارضه می‌توان به عکس برداری اشعه ایکس و ام آر آی اشاره داشت.

 

روش های درمان بیماری تاندونیت زانو

روش‌های درمانی مختلفی برای بیماری تاندونیت زانو عنوان می‌شوند. انتخاب و استفاده از انواع روش درمانی به تشخیص پزشک متخصص و شرایط بیمار بستگی دارد. در ادامه انواع روش‌های درمانی التهاب تاندون زانو را بررسی خواهیم کرد.

تجویز دارو

داروهای ضد درد و ضد التهاب به صورت خوراکی یا پمادهای موضعی برای کاهش درد و التهاب تاندون زانو تجویز می‌شوند. در صورت شدت کم تاندونیت زانو این روش درمانی مفید واقع خواهد شد.

تزریق دارو

تزریق کورتون، اوزون یا PRP بنا به تشخیص پزشک متخصص می‌تواند تأثیر به سزایی در تسکین درد ناشی از التهاب زانو داشته باشد. این داروها به وسیله سوزن به اطراف کاسه زانو و تاندون‌های تزریق می‌شوند و باعث ترمیم بافت تاندون‌ها نیز می‌شوند.

فیزیوتراپی

با شرکت در جلسات فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی و حرکاتی هدفمندی توسط کارشناس فیزیوتراپ به بیمار آموزش داده می‌شود. این تمرینات علاوه بر کاهش درد و التهاب تاندون زانو، باعث تقویت عضلات زانو نیز می‌شود.

جراحی

استفاده از روش درمانی جراحی آخرین گزینه است، به ندرت و در شرایطی که بیمار جراحت شدیدی از التهاب تاندون زانو داشته باشد، استفاده می‌شود. جراحی می‌تواند به صورت تهاجمی یا کم تهاجمی (آرتروسکوپی) انجام شود.

تاندونیت زانو یا التهاب تاندون زانو چیست؟
تاندونیت زانو یا التهاب تاندون زانو چیست؟

مراجعه به پزشک

در مطالب فوق به بررسی بیماری تاندونیت زانو یا همان التهاب تاندون زانو پرداخته شد. این آسیب‌دیدگی اغلب به دلیل کشش‌هایی که در تمرینات ورزشی انجام می‌شود، بیشتر ورزشکاران را تهدید می‌کند. از شایع‌ترین نشانه‌های این بیماری می‌توان به درد شدید، سوزش و التهاب اشاره کرد. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، درزمینهٔ تشخیص و درمان بیماری‌های مربوط به مفصل زانو، تجربه و تخصص کافی دارد. شما می‌توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان بیماری تاندونیت یا التهاب زانو اقدام کنید.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده