اجزای مختلف مفصل زانو به دلایل مختلف و بیماری های متعدد دچار آسیب دیدگی می شود. یکی اجزای آسیب پذیر مفصل زانو تاندون ها هستند. تاندون ها در اثر حوادث، تمرینات ورزشی و بیماری آسیب می بینند و از جمله بیماری های مربوط به تاندون های مفصل زانو، بیماری ازگود اشلاتر است. این بیماری با علائمی که همراه دارد باید در زمان مناسب و به درستی درمان شود، در غیر این صورت عوارض ناگواری مانند برآمدگی در زانو شکل خواهد گرفت. در این مقاله قصد داریم پیرامون بیماری ازگود اشلاتر و روش های درمان آن مطالب مفیدی ارائه دهیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
بیماری ازگود اشلاتر چیست؟
از جمله بیماری های مربوط به مفصل زانو که بیشتر در گروه سنی نوجوانان مشاهده می شود، بیماری ازگود اشلاتر نام دارد. این بیماری نوعی ناهنجاری است که در محل اتصال تاندون پاتلا عارض می شود. تاندون پاتلا، در زیر کشکک زانو قرار دارد و به استخوان درشت نی وصل می شود. از آن جایی که بیماری ازگود اشلاتر بیشتر در کودکان و نوجوانان در حال رشد مشاهده می شود، علائم آن در هنگام انجام فعالیت های ورزشی مانند بسکتبال، والیبال، تنیس، ژیمناستیک، اسکیت و فوتبال دیده می شوند. این بیماری نسبت به شدت کشش تاندون، می تواند علائم شدید یا خفیفی را به همراه داشته باشد.
علائم و نشانه های بیماری ازگود اشلاتر
بیماری ازگود اشلاتر دارای علائمی است که فرد را انجام فعالیت های عادی روزمره باز می دارد. این علائم می توانند هشدار دهنده و دلیلی بر مراجعه سریع به متخصص ارتوپد باشند. خبر خوب این است که علائم ناشی از بیماری ازگود اشلاتر با پایان دوران رشد بلوغ از بین می روند. در ادامه به شایع ترین علائم و نشانه های بیماری ازگود اشلاتر می پردازیم.
- احساس درد پا یا زانو در فعالیت های ساده مانند راه رفتن یا بالا و پایین رفتن از پله ها
- ایجاد تورم و التهاب در نواحی اطراف زانو
- حساسیت به لمس و گرم تر شدن قسمت زیر زانو
- افزایش درد با انجام حرکاتی مانند پریدن یا دویدن
- لنگیدن پا در کشش شدید تاندون پا
دلایل بروز بیماری ازگود اشلاتر
همان طور که پیش تر بیان شد، بیماری ازگود اشلاتر بیشتر در دوران رشد برای کودکان و نوجوانان 8 تا 15 ساله عارض می شود. این سنین در پسران و دختران متفاوت است، به طوری که اغلب دختران 8 تا 12 ساله و پسران 12 تا 15 ساله با این مشکل مواجه می شوند. همچنین این بیماری می تواند هر دو زانو را درگیر کند و مشکلاتی برای فرد ایجاد کند. دلایلی هستند که می توانند باعث افزایش بروز این بیماری شوند، از جمله این دلایل عبارتند از:
- کودکان و نوجوانانی که در رشته های مختلف ورزشی، فعالیت حرفه ای دارند و تمرینات ورزشی را به طور مکرر و حرفه ای انجام می دهند.
- پسران بیشتر از دختران به دلیل تحرک های بالا، در معرض بیماری ازگود اشلاتر قرار دارند.
- داشتن سابقه آسیب دیدگی ها و ضربات به زانو در گروه سنی نوجوانی، عاملی برای بروز این بیماری خواهد بود.
نحوه تشخیص بیماری ازگود اشلاتر
پس از مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد، تشریح کامل علائمی بیماری و انجام معاینات فیزیکی لازم، به تشخیص اولیه بیماری ازگود اشلاتر کمک می کند. همچنین حرکات تخصصی که در معاینات فیزیکی روی بیمار انجام می شوند، نسبت به میزان دردی که احساس می کند، شدت بیماری مشخص می شود. در ادامه، پزشک متخصص برای تشخیص نهایی بیماری ازگود اشلاتر از روش عکس برداری استفاده می کند. عکس برداری با اشعه ایکس و MRI از رایج ترین روش های تشخیصی این بیماری محسوب می شوند. به کمک عکس برداری، احتمال بروز شکستگی استخوان درشت نی نیز مشخص می شود.
روش های درمان غیر جراحی بیماری ازگود اشلاتر
پس از بررسی و ارزیابی نتایج به دست آمده معاینات بالینی و روش های عکس برداری، روش درمانی مناسب توسط پزشک مربوطه مشخص می شود. این نتایج، اطلاعاتی پیرامون شدت بیماری و محل دقیق آسیب دیدگی در اختیار پزشک قرار می دهند. در اغلب موارد مشاهده شده است، بیماری ازگود اشلاتر را به کمک روش های غیر جراحی درمان می کنند. طول دوره های درمانی روش های غیر جراحی بستگی به شدت آسیب دیدگی دارد. در ادامه به بررسی روش های درمان غیر جراحی بیماری ازگود اشلاتر خواهیم پرداخت.
- استفاده از داروهای ضد درد و ضد التهاب برای کاهش درد و التهاب زانو و پا به صورت خوراکی، وریدی یا موضعی
- استفاده از زانوبند با هدف ثابت نگهداشتن زانو و جلوگیری از حرکاتی که باعث ایجاد فشار مضاعف روی زانو و تاندون ها می شود.
- انجام ماساژ درمانی در منزل
- انجام تمرینات تخصصی فیزیوتراپی به کمک کارشناس فیزیوتراپ
- گچ گرفتن زانو به منظور بی حرکت ماندن زانو تا حدود 3 هفته
درمان بیماری ازگود اشلاتر با جراحی
در برخی موارد نادر که میزان آسیب دیدگی تاندون ها شدت بالایی داشته باشد، متخصص ارتوپد از روش جراحی استفاده می کند. جراحی برای زمانی است که شکستگی های خردی در استخوان درشت نی مشاهده شود. از طرفی، بیماری ازگود اشلاتر احتمال دارد در بزرگسالان نیز عارض شود. بروز این بیماری در بزرگسالان ناشی از باقی ماندن استخوان در تاندون کاسه زانو است. برای درمان این عارضه در بزرگسالان و خارج کردن ذرات استخوانی از بافت تاندون ها، از روش جراحی استفاده می کنند.
عوارض ناشی از بیماری ازگود اشلاتر
بیماری ازگود اشلاتر در زمان بروز علائم بیماری، باید شروع به درمان شود. در غیر این صورت عوارض رنج آوری برای بیمار به دنبال خواهد داشت. از جمله مشکلات و عوارض ناشی از بیماری ازگود اشلاتر عبارتند از:
- ایجاد برآمدگی روی زانو که ممکن است بدون درد باشد و فقط با لمس کردن احساس شود.
- ایجاد استخوان های ریز در تاندون کشکک زانو که منجر به احساس دردی مداوم در زانو می شود.
- بزرگ شدن بیش از اندازه مفصل زانو که باعث عقب زدگی زانو می شود.
- درد و التهاب باعث لنگیدن پا در تمامی حرکات عادی روزانه می شود.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی بیماری ازگود اشلاتر یکی از بیماری های شایع در تاندون زانو است، به طور مفصل پرداختیم. علائم دردآوری که منجر به التهاب و کاهش دامنه حرکتی زانو می شود، نیاز به درمان سریع و درستی دارد. مصرف دارو، فیزیوتراپی و بستن زانوبند از روش های اولیه درمان این بیماری هستند و در صورت پیشرفت آن نیاز به استفاده از روش جراحی خواهد بود. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، در زمینه تشخیص و درمان بیماری های مربوط به مفصل و استخوان، تجربه و تخصص کافی دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان بیماری ازگود اشلاتر اقدام کنید.