درمان نکروز استخوان بدون جراحی

یکی از شایع ترین بیماری های استخوان ران، بیماری نکروز یا سیاه شدن سر استخوان ران است. این بیماری به دلیل کمبود خون رسانی به استخوان ران باعث مرگ تدریجی استخوان می شود. با توجه به اینکه استخوان برای زنده ماندن نیاز به عروق خونی و خون رسانی طبیعی دارد، هر نوع اختلال در نحوه خون رسانی منظم به سر استخوان ران، منجر به بیماری نکروز می شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی بیماری نکروز استخوان، علائم، دلایل ابتلا و روش های درمان نکروز استخوان بدون جراحی بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با این بیماری استخوانی، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

بیماری نکروز استخوان چیست؟

از بین رفتن و مرگ سلول های استخوانی به علت کمبود خون رسانی در بین عروق خونی ران، نکروز استخوان یا سیاه شدن سر استخوان ران نامیده می شود. بیماری نکروز می تواند در هر نوع استخوانی از بدن ایجاد شود؛ اما به دلیل اینکه این بیماری اغلب استخوان ران را درگیر می کند نام دیگر آن با عنوان سیاه شدن سر استخوان ران شناخته می شود. نکروز استخوان بیشتر در افراد 30 تا 50 سال بروز پیدا می کند و نسبت به شدت آن، علائم و عوارض متفاوتی به همراه دارد. با توجه به شدت بیماری نکروز استخوان از روش های غیر جراحی و جراحی برای درمان این بیماری استفاده می کنند.

درمان نکروز استخوان بدون جراحی
درمان نکروز استخوان بدون جراحی

شایع ترین علائم و عوارض ناشی از بیماری نکروز استخوان

بیماری نکروز استخوان در مراحل ابتدایی ابتلای به آن، امکان دارد هیچ نوع علامتی نداشته باشد. با پیشرفت بیماری و کمتر و کمتر شدن میزان خون رسانی به بافت استخوانی، علائمی به همراه خواهد داشت. شناخت این علائم می تواند مراجعه به متخصص ارتوپد را سریع تر کند. در ادامه، به شایع ترین علائم و عوارض ناشی از بیماری نکروز استخوان می پردازیم.

  • احساس درد شدید در قسمت استخوان ران
  • گسترش درد شدید از ناحیه ران به نواحی اطراف آن مانند زانو و قسمت پایینی ران و طول پاها
  • افزایش درد به هنگام انجام فعالیت های ساده مانند راه رفتن و ایستادن های طولانی
  • حساسیت به لمس محل آسیب دیده
  • بی حسی
  • گرفتگی عضله و مفصل ران
  • شکستگی استخوان یا مفصل ران

 

مهم ترین دلایل ابتلا به بیماری نکروز استخوان

بیماری نکروز استخوان به دلایل تروماتیک و غیر تروماتیک ایجاد می شود. آسیب دیدگی ناشی از ضربه و آسیب دیدگی ناشی از سایر بیماری ها و مشکلات متعدد، عمده ترین دلایل ابتلا به بیماری سیاه شدن سر استخوان ران هستند. از جمله این دلایل عبارتند از:

  • مسدود شدن شریان های خونی در اثر دررفتگی یا شکستگی استخوان ران
  • اختلال در سیستم خون رسانی به دلیل افزایش سطح کلسترول خون در رگ ها
  • افزایش وزن و وارد شدن فشار مضاعف به مفصل ران در افراد عادی یا زنان باردار
  • مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های الکلی
  • مبتلا بودن به بیماری آرتروز ران یا لگن
  • بروز عفونت در استخوان ران
  • لخته شدن خون به دلیل التهاب دیواره عروق خونی
  • تروما و وارد شدن ضربه ناگهانی در اثر تصادف یا حوادثی دیگر

 

نحوه تشخیص ابتلا به بیماری نکروز استخوان

شدت درد در ناحیه ران و انتشار آن به نواحی اطراف آن باعث می شود بیمار به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه داشته باشد. در ابتدا، پزشک شرح حال کاملی از وضعیت بیمار می گیرد و با انجام حرکت هایی روی پاها و ران، معاینات فیزیکی انجام می دهد. سپس برای تشخیص دقیق تر بیماری از روش های آزمایشگاهی کمک می گیرد. از جمله روش های تشخیص بیماری نکروز استخوان عبارتند از:

  • سی تی اسکن
  • تصویر برداری به روش اشعه ایکس
  • تصویر برداری به روش امواج مغناطیسی ام آر آی
  • اسکن استخوان
  • نمونه برداری از استخوان ران
درمان نکروز استخوان بدون جراحی
درمان نکروز استخوان بدون جراحی

درمان نکروز استخوان بدون جراحی

پس از دریافت نتایج تست های آزمایشگاهی و ارزیابی دقیق آن ها، پزشک متخصص استفاده از روش های بدون جراحی برای درمان نکروز استخوان را در اولویت قرار می دهد. روش های پیشرفته و متعددی هستند که بدون نیاز به انجام عمل جراحی، تأثیر های مثبت و مطلوبی در فرایند درمان دارند. در ادامه مطلب به بررسی روش های درمان نکروز استخوان بدون جراحی می پردازیم.

دارو درمانی

گروه های مختلف دارویی در درمان و کنترل درد نکروز استخوان وجود دارند. داروهای ضد انعقادی ضد استروئیدی، داروهای پوکی استخوان، دارو برای کاهش سطح کلسترول خون، داروهای رقیق کننده خون و داروهای ضد درد و تسکین دهنده در روش دارو درمانی مورد استفاده قرار می گیرند. به همراه مصرف دارو، استفاده از وسیله های کمکی مانند عصا و داشتن استراحت کافی می تواند در روند درمانی بیشتر مؤثر واقع شوند.

فیزیوتراپی

شرکت در جلسات فیزیوتراپی و انجام تمرین های کششی باعث تقویت عضلات ران می شود. با تقویت عضلات ران، دامنه حرکتی مفصل ران و استخوان های متصل به آن افزایش پیدا می کند. بدین ترتیب با اجرای یک برنامه ورزشی درست زیر نظر کارشناس فیزیوتراپ، بافت های آسیب دیده با گذشت زمان بهبود می یابند.

تزریق مستقیم دارو

اوزون درمانی و استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت، دو روش مهم و تأثیر گذار در درمان بدون جراحی نکروز استخوان هستند. در اوزون درمانی سه اتم اکسیژن برای بازسازی بافت آسیب دیده و همچنین کاهش درد و التهاب استخوان به محل بروز بیماری تزریق می شود. تزریق پلاسمای غنی شده از پلاکت به ناحیه آسیب دیده نیز از مدرن ترین روش های درمانی نکروز استخوان است که به آن تزریق پی آر پی نیز گفته می شود.

تحریک الکتریکی

با استفاده از جریان الکتریکی می توان بافت های جدید استخوانی را جایگزین بافت های فرسوده کرد. در بیماری نکروز استخوان به دلیل مردگی سلول های استخوانی برای رشد مجدد استخوان ها از روش تحریک الکتریکی استفاده می کنند. این روش درمانی در طول 8 هفته منجر به بهبودی بافت استخوانی می شود.

درمان نکروز استخوان بدون جراحی
درمان نکروز استخوان بدون جراحی

مراجعه به پزشک

در مطالب فوق به بررسی روش های درمان نکروز استخوان بدون جراحی پرداخته شد. سیاه شدن سر استخوان ران به دلایل تروماتیک و غیر تروماتیک عارض می شود و عوارض دشواری مانند شکستگی استخوان یا مفصل ران را به همراه دارد. فیزیوتراپی، تزریق مستقیم دارو به استخوان ران، مصرف دارو و تحریک الکتریکی از جمله روش های بدون جراحی نکروز استخوان هستند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه ترمیم آسیب دیدگی های زانو و لگن دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان نکروز استخوان بدون جراحی و به روش های مؤثر اقدام کنید.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده