روماتیسم مفصلی نوعی بیماری است که موجب درد، التهاب و تورم مفصل های بدن می شود و مفصل لگن نیز از این قاعده مستثنی نیست. درمان روماتیسم لگن می تواند از مشکلات بسیاری از جمله تخریب مفصل لگن پیشگیری کند. این بیماری در زنان شایع تر از مردان است و علائم بیشتری از خود نشان می دهد. برای درمان روماتیسم لگن، روش های غیر جراحی و جراحی متعددی وجود دارد و انتخاب روش درمانی مناسب بسته به شرایط بیمار و نظریه تیم پزشکی دارد. در این مقاله قصد داریم پیرامون دلایل، علائم، عوارض و روش های درمان روماتیسم لگن بررسی داشته باشیم. برای آگاهی بیشتر، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
دلایل بروز روماتیسم لگن
در بیماری روماتیسم مفصلی، سیستم ایمنی بدن مورد حمله قرار می گیرد. با شناخت دلایل بروز روماتیسم لگن در برخی موارد می توان از بروز این بیماری پیشگیری کرد. همچنین تشخیص این دلایل به درمان روماتیسم لگن نیز کمک می کنند. در ادامه اشاره ای به دلایل بروز این بیماری خواهیم داشت.
- دلایل ژنتیکی
- دلایل محیطی
- اختلالات هورمونی
علائم ناشی از روماتیسم لگن
بیماری روماتیسم لگن معمولاً به مرور زمان علائم و نشانه هایی از خود بروز می دهد. این علائم با گذشت زمان و پیشرفت بیماری روماتیسم مفصلی افزایش پیدا می کنند. برای نتیجه بخش بودن درمان روماتیسم لگن بهتر است در همان آغاز مشاهده علائم بیماری به متخصص ارتوپد مراجعه شود. از جمله علائم ناشی از روماتیسم لگن عبارتند از:
- احساس درد در زمان فعالیت و حتی استراحت
- ایجاد درد و تورم
- خشکی و ناتوانی حرکتی
- ضعف و خستگی مداوم
- لنگیدن به هنگام راه رفتن
عوارض ناشی از روماتیسم لگن
درمان روماتیسم لگن به لحاظ جلوگیری از پیشرفت بیماری و بروز عوارض خطرناک بایستی در بهترین زمان خود انجام گیرد. این عوارض می توانند مشکلات جدی به همراه داشته باشند و راه های درمان را دشوارتر سازند. از جمله عوارض ناشی از روماتیسم لگن عبارتند از:
برخی از داروهایی که برای درمان بیماری روماتیسم مفصلی استفاده می شوند، عوارضی مانند پوکی استخوان را به همراه دارند.
بیماری روماتیسم، در نقاطی که فشار زیادی را متحمل هستند مانند لگن، باعث بروز برآمدگی و گره هایی می شود. این گره ها را گره های روماتوئیدی می نامند. شکستگی استخوان های مجاور ران و مفصل لگن با وارد شدن ضربات کوچک تر از دیگر عوارض بیماری روماتیسم لگن است.
روش های درمان روماتیسم لگن
مفصل لگن با اتصال به استخوان های اصلی حرکتی، نقش مهمی در فعالیت های اندام های حرکتی بر عهده دارد. بنابراین بروز هر نوع بیماری و آسیب دیدگی در مفصل لگن نیازمند درمان سریع و به موقع است. برای درمان روماتیسم لگن روش های مختلفی اعم از جراحی و غیر جراحی وجود دارند که هر کدام نتایج مطلوبی در پیشرفت درمان دارند. در این بخش از مطلب به انواع روش های درمان روماتیسم لگن می پردازیم.
دارو درمانی
از مشکلات بیماری روماتیسم لگن احساس درد و ایجاد تورم و التهاب است. داروهای تجویزی معمولاً داروهای ضد درد و ضد التهاب هستند که باعث کاهش درد و التهاب لگن می شوند. همچنین از داروهای ضد روماتیسمی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری روماتیسم لگن استفاده می کنند. استفاده از کمپرس های سرد و گرم برای بهبود جریان خون و حرکات اصلاحی ورزشی، تأثیر دوچندان در نتایج دارو درمانی دارد. این روش برای درجه خفیف بیماری روش مناسبی است.
فیزیوتراپی
کاهش و محدود شدن دامنه حرکتی از جمله عوارض بیماری روماتیسم لگن است. برای تقویت عضلات لگن و رسیدن به توانایی کافی برای انجام حرکات مختلف، شرکت در جلسات فیزیوتراپی بسیار مؤثر خواهد بود. این جلسات زیر نظر کارشناس فیزیوتراپ و با استفاده از تجهیزات مدرن و پیشرفته انجام می شوند. نتایج حاصل از فیزیوتراپی، پیشرفت روند درمانی را نشان می دهد.
تزریق مستقیم
داروهای مؤثری هستند که با تزریق مستقیم به مفصل لگن با استفاده از سوزن در درمان روماتیسم لگن نقش مهمی دارند. این داروها شامل تزریق استروئید، اوزون و پی آر پی هستند. افرادی که از دردهای مزمن روماتیسم مفصل لگن و همچنین التهاب و تورم آن در حالت ایستاده، راه رفتن و استراحت رنج می برند، می توانند تحت درمان این روش درمانی قرار بگیرند.
جراحی آرتروسکوپی
آرتروسکوپی مفصل لگن نوعی جراحی کم تهاجمی است که با استفاده از وارد کردن میله آرتروسکوپ به درون مفصل، فرایند تشخیص و ترمیم بافت آسیب دیده را هم زمان انجام می دهند. میله آرتروسکوپ از طریق برشی که روی ران ایجاد می شود به درون مفصل راه پیدا می کند، در این میله دوربین کوچکی برای شناسایی اجزای مفصل تعبیه شده است. این روش درمانی قادر به کند کردن پیشرفت بیماری روماتیسم است.
جراحی سینووکتومی
این روش درمانی قبل از تخریب غضروف مفصلی و با هدف پیشگیری از تخریب غضروف ها توسط بیماری روماتیسم لگن انجام می شود. در روش سینووکتومی لایه سینوویال یا همان لایه پوشش داخلی مفصل را تخلیه می کنند. این تخلیه می تواند به صورت کامل یا به صورت بخشی از لایه، انجام شود. از این روش برای درمان درجات خفیف بیماری برای از بین بردن تورم مفصل لگن استفاده می کنند.
جراحی تعویض مفصل لگن
جراحی تعویض مفصل لگن از نهایی ترین روش های درمان روماتیسم لگن محسوب می شود. در صورتی که بیماری روماتیسم باعث تخریب کلی و کامل مفصل لگن شود و عوارض شکستگی با ضربات کوچک نیز به اضافه شود، ناچار به تعویض مفصل لگن می شوند. در این روش، از پروتزهای مصنوعی به جای مفصل تخریب شده لگن استفاده می کنند و جزو جراحی های کاملاً تهاجمی است. مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل لگن، در نتایج مطلوب جراحی تأثیر به سزایی خواهد داشت.
مراجعه به پزشک
در مطلب بالا به بررسی انواع روش های درمان روماتیسم لگن پرداخته شد. این بیماری با درد و التهابی که ایجاد می کند باعث کاهش دامنه حرکتی مفصل لگن می شود و مشکلات جدی برای بیمار پدید می آورد. دارو درمانی، فیزیوتراپی، سینووکتومی، آرتروسکوپی لگن و تعویض مفصل لگن از جمله روش های درمان روماتیسم لگن محسوب می شوند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه جراحی تعویض مفضل لگن دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان روماتیسم لگن اقدام کنید.