علت صدا دادن زانو هنگام راه رفتن چیست؟ برخی افراد هنگام راه رفتن، متوجه صدایی در زانوی خود میشوند. گروههای سنی مختلف ممکن است چنین شرایطی را تجربه کنند و از شنیدن این صدا نگران شوند. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم با علل صدا دادن زانو آشنا شویم و کلیه موارد مهم در بروز این صدا را مورد بررسی قرار دهیم.
آنچه در این مقاله می خوانید
منظور از صدا دادن زانو چیست؟
گاهی اوقات هنگام راه رفتن، صدایی به صورت تق تق کردن در زانوی خود میشنوید. شدت صدا معمولا کم است اما به وضوح به گوش میرسد. این نوع صدا ممکن است در زمان نشستن، ورزش و بلند شدن نیز شنیده شود. در برخی افراد فقط صدا شنیده میشود اما در برخی دیگر این صدا همراه با درد است. با این نیازی نیست برای هر نوع صدا کردن زانو به پرشک مراجعه کنید. بهتر است قبل از ماجعه به پزشک با نوع صدا دادن زانو آشنا شوید.
انواع صدا دادن زانو
صدا دادن زانو را میتوان به چند دسته تقسیم کرد. در ادامه با انواع صدا دادن زانو آشنا میشویم. برای بررسی علل اصلی این صدا بهتر است ابتدا نوع صدا دادن زانوی خود را شناسایی کنید.
- صدا دادن زانو بعد از آسیب دیدن زانو: یکی از شایعترین نوع صدا دادن زانو زمانی است که زانو و مفصل آن دچار آسیب شده است. این آسیب ممکن است در اثر تصادف یا انجام نادرست حرکات ورزشی ایجاد شده باشد. علت اصلی صدا دادن زانو در این وضعیت، حرکت نادرست و چرخش زانو است. گاهی اوقت دویدن نیز میتواند به مینیسک زانو آسیب وارد کند. این آسیب دیدگی موجب بروز صدا در زانو میشود.
- صدا دادن زانو بدون آسیب دیدن زانو: یک علت صدا دادن زانو هنگام راه رفتن، بیماریهای مفصلی است. بیماریهایی مانند روماتیسم، آرتروز و نرمی غضروف در ناحیه زانو جزو بیماریهای هستند که موجب صدا دادن زانو میشوند. به همین دلیل بدون اینکه زانو به طور مستقیم آسیب دیده باشد، دچار این نوع صدا میشود.
- صدا دادن زانو بدون درد: در صورتی که صدا دادن زانو بدون درد باشد و زانو دچار آسیب دیدگی و بیماریهای مفصلی نشده باشد، این نوع صدا دادن زانو، طبیعی است و نیازی به پیگیری ندارد.
علت صدا دادن زانو هنگام راه رفتن چیست؟
- وجود حباب هوا در مفصل: بر اثر تغییر فشار در زانو، حبابهای هوا در مفاصل جمع میشوند و هرازگاهی میترکند. با ترکیدن این حبابها، صدای تق تق به گوش میرسد. معمولا زمانی که راه میروید، یکی از رباطهای پا یا تاندونها بیشتر کشیده میشود. این موضوع باعث میشود صدای تق تق در زانو شنیده شود. این نوع صدا، نشان دهنده مشکل خاصی در زانو نیست.
- دویدن: دویدنهای مکرر و پر سرعت میتواند موجب بروز صدا و درد در استخوان کشکک زانو شود. در چنین شرایطی باید بین دویدنها کمی استراحت کرد.
- تغییر شکل غضروف زانو: با افزایش سن، غضروف زانو دچار تغییر شکل میشود. این تغییر شکل موجب نامتقارن شدن غضروف میشود و با نامتقارن شدن غضروف، زانو در زمان ایستادن و نشستن صدا می دهد.
- گرفتگی رباط: با حرکات ناگهانی، رباط دچار گرفتگی میشود و از آنجا که رباط یک استخوان را به استخوان مجاورش وصل میکند، گرفتگی آن موجب بروز صدا میشود.
- آرتروز زانو: آتروز یکی از بیماریهای مفصلی شایع است که با افزایش سن بروز میکند. در این بیماری، غزوف زانو به تدریج نازک میشود و استخوانهای مستقیم روی هم قرار گرفته و ساییده میشوند. آرتروز زانو به عنوان مهمترین علت صدا دادن زانو هنگام راه رفتن شناخته میشود.
- پارگی تاندون: پارگی تاندون یک بیماری دردناک و پر التهاب است. بیمارانی که دچار پارگی تاندون میشوند با خم کردن پای خود از ناحیه زانو صدا میشوند. این صدا با درد زیاد همراه است.
- پارگی مینیسک: مینیسک چندین حلقه غضروفی است که دو طرف زانو را در بر گرفته است. مینیسک حرکت دادن زانو را آسانتر میکند. در صورتی که این غضروف دچار پارگی شود، زانو صدا میدهد. این عارضه معمولا در اثر حرکات ورزشی شدید رخ میدهد.
- ساییدگی در محل کشکک زانو و استخوان ران: این نوع ساییدگی نیز در اثر برخی حرکات ورزشی به وجود میآید اما برخی سالمندان نیز به این نوع ساییدگی دچار میشوند. با وجود این بیماری، خم و راست کردن زانو با صدای تق تق همراه خواهد بود.
- در رفتگی زانو: اگر زانو دچار درفتگی شود، از موقعیت اصلی خود خارج میشود و راه رفتن در این حالت با صدا همراه است.
درمان صدا دادن زانو چیست؟
با استفاده از برخی روشها میتوان صداهای زانو را درمان کرد و این عارضه را بهبود کرد. لازم به ذکر است که برخی از آسیبهای زانو نیاز به جراحی دارند. با جراحی زانو علاوه بر بهبود آسیبدیدگی زانو، صداهای زانو نیز برطرف میشوند. در ادامه برخی از روشهای درمانی برای برطرف کردن صداهای زانو آورده شده است:
- از بانداژ کشی استفاده کنید.
بانداژهای کشی میتوانند زانو را محکم نگه دارند و از تکان خوردن یا جابهجا شدن آن جلوگیری کنند. به ویژه در مواقعی که آسیب دیدگی زانو با حرکت دادن، بدتر میشود، استفاده از بانداژ کشی بسیار کمک کننده خواهد بود.
- با حرکات کششی زانوی خود را تقویت کنید.
حرکات کششی نقش بسیار مهمی در بهبود وضعیت زانو دارند. حرکاتی که عضلات چهار سر ران و همسترینگ را تقویت میکنند، برای زانو بسیار مفید هستند. هر چه این عضلات تقویت شوند، علت صدا دادن زانو هنگام راه رفتن، کمرنگ شده و صدای تق تق کمتر به گوش میرسد.
- از داروهای ضد التهاب استفاده کنید.
داروهایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن جزو داروهای ضد التهاب قوی برای تسکین التهاب زانو هستند. با بهبود التهاب زانو، صدا کردن آن نیز کمتر میشود.
- از کمپرس یخ روی زانوهای خود استفاده کنید.
یخ به خوبی میتواند درد و تورم زانو را کاهش دهد و التهاب آن را بهبود ببخشد. با استفاده از کمپرس یخ میزان صدای زانو نیز کمتر میگردد.
علت صدا دادن زانوی نوزاد چیست؟
با حرمت زانوی برخی از نوزادان صدای تق تق شنیده میشود. در چنین شرایطی والدین نگران میشوند. اما باید گفت این نوع صدا نشاندهنده بیماری یا مشکل خاصی نیست. در واقع کشیده شدن تاندون روی استخوان موجب بروز این صدا میشود. وقتی رشد نوزاد کامل شود، این صدا خود به خود برطرف میشود. بنابراین جای نگرانی نیست.
برای پیشگیری از صدا کردن زانو باید چه کار کرد؟
مهمترین اقدام برای پیشگیری از بروز این عارضه تقوین عضلات متصل به زانو است. عضلات چهار سر ران و عضلات اطراف زانو و همسترینگ نقش اساسی روی وضعیت زانو دارند. هر چه این عضلات تقویت شوند، فشار از روی زانو برداشته میشود و بر روی عضلات قرار میگیرد. در نتیجه یک اقدام موثر انجام حرکات کششی است.
حرکاتی مانند حرکت لانچ ایستاده، کشش ران به حالت ایستاده، اسکات و کشش عضله ساق پا به عنوان موثرترین حرکات برای پیشگیری از صدا کردن زانو شناخته میشوند. علاوهبراین ماساژ جلوی ران با روغنهای گیاهی میتواند بسیار موثر باشد. هر روز چند حرکت کششی را انجام دهید تا به تدریج عضلات ناحی زانو تقویت شوند و در وضعیت بهتری قرار بگیرند.
همچنین شرایط را برای عواملی که به عنوان علت صدا دادن زانو هنگام راه رفتن شناخته میشوند، مساعد نکنید. بسیاری از آسیبهای زانو در اثر حرکات ناگهانی و پیچاندن زانو رخ میدهند. بنابراین حرکت صحیح زانو بسیار حائز اهمیت است. از حرکات ناگهانی و تکانشی خودداری کنید و تا جای ممکن از پیچاندن زانوها پرهیز کنید. همچنین استفاده از پله را به حداقل برسانید. با کاهش حرکات تکانشی، سلامت زانوهای خود را تا حد زیادی تامین میکنید.
کلام آخر درباره علت صدا دادن زانو هنگام راه رفتن
در این مطلب با علل صدا دادن زانو حین راه رفتن آشنا شدیم. در صورتی که به این عارضه دچار شدهاید، میتوانید با مراجعه به پزشک متخصص از وضعیت زانوهای خود مطلع شوید. همچنین برای جلوگیری از بروز این عارضه ورزش روزانه و حرکات کششی مناسب را در برنامه روزانه خود قرار دهید. به علاوه از فعالیتهایی که موجب آسیب به زانو و غضروف آن میشوند، پرهیز کنید. نظر شما در مورد صداهای زانو چیست؟ نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.