یکی از بیماری های مفصلی پا علائم شدید و ناگهانی به همراه دارد، بیماری نقرس است. عوامل متعددی باعث افزایش این بیماری پیچیده آرتروزی در بیماران به خصوص مردان می شود. به دلیل حملات و درد ناگهانی که بیماری نقرس دارد، تحمل آن می تواند بسیار رنج آور و دردناک باشد. شناخت علائم بیماری نقرس باعث مراجعه سریع به پزشک و شروع فرایند درمان می شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی علائم و درمان بیماری نقرس بپردازیم. برای آشنایی بیشتر و پیشگیری از بروز این بیماری دردناک می توانید تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
بیماری نقرس چیست؟
بیماری نقرس به عنوان یکی از شایع ترین انواع آرتروز التهابی شناخته می شود. به بیانی دیگر، به التهاب شدید و دردناک مفصل پا بیماری نقرس گفته می شود. ناحیه شروع این بیماری، انگشت شست پا است؛ ولی با پیشرفت بیماری، التهاب به نواحی دیگر پا از جمله مچ پا و مفصل زانو نیز می رسد. دلیل ابتلا به بیماری نقرس، مقدار بیش از اندازه اسید اوریک در بدن است. تجمع بالای اسید اوریک (بیشتر از 6.8 میلی گرم در دسی لیتر) ناشی از مصرف بیش از حد گوشت قرمز و نوشیدن مشروبات الکلی هستند. نقرس می تواند باعث ایجاد توده هایی در زیر پوست شود و تخریب غضروف و استخوان را به دنبال داشته باشد.
شایع ترین علائم بیماری نقرس
احساس درد و تورم اصلی ترین نشانه و علائم بیماری نقرس بیان می شوند. این علائم به صورت ناگهانی در انگشت شست بیمار ظاهر می شوند. در برخی مواقع، بیماری نقرس با ایجاد عفونت در پا اشتباه گرفته می شود. به همین دلیل باید تمامی علائم این بیماری به طور کامل بررسی شوند. بنا به شدت التهاب مفصلی، درد و التهاب می تواند به مچ پا و زانوها نیز انتقال یابد. در ادامه با شایع ترین علائم بیماری نقرس آشنا خواهیم شد.
- احساس درد، التهاب، سفتی و قرمزی در مفصل های پا به صورت حمله ناگهانی
- حساسیت به لمس کردن و افزایش شدید درد
- کاهش دامنه حرکتی مفصل درگیر شده
- ایجاد توده های سخت در زیر پوست مفصل مورد نظر
- بروز مشکلات کلیوی
- تخریب مفصل با پیشرفت و تکرار بیماری
عوامل افزایش دهنده ابتلا به بیماری نقرس
عواملی هستند که می توانند باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری نقرس باشند. برخی از این عوامل قابل پیشگیری و برخی دیگر غیر قابل پیشگیری هستند. از جمله این عوامل عبارتند از:
جنسیت
تولید ماده اسیداوریک در بدن مردان بیشتر از زنان است. در زنان نیز بعد از دوره یائسگی تولید اسیداوریک افزایش می یابد.
سن
افزایش سن می تواند احتمال ابتلا به نقرس را افزایش دهد.
ژنتیک
افرادی که در بین اعضای خانواده خود سابقه ابتلا به نقرس وجود دارند، احتمال ابتلای آن ها به این بیماری بیشتر است.
وزن
با افزایش وزن، فعالیت های بدنی بیشتر می شود. از طرفی چاقی و اضافی وزن باعث افزایش تولید اسیداوریک در بدن می شود.
الکل
مصرف مشروبات الکلی باعث کاهش دفع اسیداوریک لازم از بدن می شود و در نتیجه این ماده در بدن تجمع پیدا می کند.
مواد شیمیایی
افرادی که در معرض مواد شیمیایی مانند سرب هستند، بیشتر به بیماری نقرس مبتلا می شوند.
ضربه
ضربه و جراحت هایی که در انجام عمل های جراحی ایجاد می شوند، دلیلی بر ابتلا به نقرس خواهند بود.
نارسایی کلیوی
با بروز نارسایی کلیوی، فرایند دفع مواد زائد حاوی اسیداوریک با اختلال هایی مواجه می شود. نداشتن توانایی لازم برای دفع این ماده، باعث افزایش آن در بدن خواهد شد.
نحوه تشخیص بیماری نقرس
متخصص ارتوپد پس از مشاهده و تشریح علائم ظاهری بیمار، برای تشخیص دقیق تر و نهایی از روش ها و تست های آزمایشگاهی استفاده می کند. این روش ها علاوه بر سنجش میزان اسید اوریک خون، شدت التهاب مفصل درگیر شده را مشخص می کنند. در ادامه اشاره کوتاهی به اسامی روش های تشخیص بیماری نقرس خواهیم داشت.
- آزمایش خون و ادرار
- آزمایش مایع مفصلی
- نمونه برداری از مایع سینوویال
- تصویر برداری با اشعه ایکس
روش های درمان بیماری نقرس
با تشخیص به موقع بیماری نقرس می توان روش های درمانی مناسبی را در پیش گرفت. نتایج روش های تشخیصی در انتخاب روش درمانی دخیل هستند. در ادامه به مهم ترین روش های درمان بیماری نقرس می پردازیم.
دارو درمانی
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و همچنین داروهای تسکین دهنده از جمله داروهایی هستند که برای کاهش درد، التهاب و قرمزی مفصل انگشت شست پا تجویز می شوند.
انجام تمرین های ورزشی
انجام تمرینات ورزشی هدفمند و شرکت در جلسه های فیزیوتراپی باعث تقویت عضلات پا می شوند. در نتیجه درد ناشی از بیماری نقرس تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. سرما درمانی نیز در کنار تمرین های ورزشی تأثیر مطلوبی دارند.
طب سوزنی
طب سوزنی از جمله انجام حجامت می تواند در کاهش اسید اوریک موجود در خون تأثیر مستقیمی داشته باشد.
تزریق کورتیکواستروئید
برخی از داروها لازم است به صورت مستقیم به مفصل ملتهب شده پا تزریق شوند. تزریق کورتیکواستروئید باعث کاهش درد و تورم ناشی از بیماری نقرس می شود. در مواردی بایستی تزریق دارو برای تأثیر بیشتر، تکرار شود.
روش های پیشگیری از بیماری نقرس
با توجه به این که بیماری نقرس از افزایش اسید اوریک خون است و بالا و پایین شدن اسید اوریک می تواند به برنامه غذایی بیمار ارتباط داشته باشد. در نتیجه با داشتن برنامه غذایی مناسب و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی می توان از بروز این بیماری پیشگیری کرد. از جمله روش های پیشگیری از بیماری نقرس عبارتند از:
- داشتن برنامه غذایی سالم
- اجتناب از مصرف مشروبات الکلی
- نوشیدن آب فراوان
- رسیدن به وزن ایده آل
- داشتن فعالیت های ورزشی
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق با معرفی بیماری نقرس به بررسی علائم و درمان این بیماری پرداخته شد. التهاب، سفتی، قرمزی و درد شدید و ناگهانی مفصل های پا، حساسیت به لمس و کاهش دامنه حرکتی از علائم نقرس هستند. از آن جایی که افزایش اسید اوریک دلیل اصلی نقرس است، می توان با داشتن برنامه غذایی سالم و اجتناب از مصرف زیاد گوشت قرمز و حفظ وزن ایده آل از بیماری نقرس پیشگیری کرد. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه ترمیم آسیب دیدگی های زانو و لگن دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان بیماری نقرس در بخش های مختلف استخوانی و مفصلی پا اقدام کنید.