
مفصل شانه از اجزای مختلفی تشکیل شده است. در صورتی که این اجزا در اثر آسیب های متفاوت از محل اصلی خود خارج شوند، مشکلات جدی در عملکرد مفصل شانه به وجود می آیند. لابروم شانه از جنس غضروف است و از شایع ترین آسیب هایی که به لابروم شانه وارد می شود، پارگی آن است. درمان پارگی لابروم شانه به روش های متعدد جراحی و غیر جراحی انجام می شود. انتخاب این روش ها به نوع پارگی لابروم شانه بستگی دارد. در این مقاله قصد داریم پیرامون روش های درمان پارگی لابروم شانه و همچنین علائم و دلایل این ضایعه بررسی کنیم. برای آشنایی هر چه بیشتر، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
لابروم شانه چیست؟
مفصل شانه به عنوان یکی از مهم ترین مفصل های بدن، نقش مهمی در چرخش دست ایفا می کند. مفصل شانه تشکیل شده از مجموعه ای از اجزای مختلفی مانند تاندون ها، لیگامنت ها و بافت نرم در کنار یکدیگر است. لابروم نیز از اجزای نرم و غضروفی این مجموعه به شمار می آید و وظیفه آن پوشش دهی لبه کاسه شانه است. قسمت بالایی استخوان هومروس در بازو، داخل کاسه شانه قرار می گیرد. ولی به دلیل بزرگ تر بودن استخوان هومروس از کاسه شانه، به صورت کامل در داخل آن جای گیری نمی شود. از این رو برای محافظت بیشتر از استخوان بیرون مانده هومروس، لابروم میان استخوان هومروس و کاسه شانه قرار دارد. با این تفاسیر، لابروم مانند بالشتی نرم برای شانه است که توانایی حرکت شانه در جهات مختلف را محیا می کند.

انواع پارگی لابروم شانه
پارگی لابروم شانه در انواع متفاوتی ایجاد می شود. هر یک از این پارگی ها مشخصات مخصوص به خود را دارند. برای انتخاب روش درمانی صحیح و آگاه از میزان شدت پارگی لابروم، شناخت هر یک از آن ها می تواند ضرورت داشته باشد. انواع پارگی لابروم شانه عبارتند از:
پارگی نوع اول
در این نوع پارگی، لابروم به طور کامل از استخوان هومروس جدا می شود. مهم ترین علت پارگی نوع اول دررفتگی شانه عنوان می شود. در برخی موارد، به دلیل خفیف بودن آسیب دیدگی، بیمار متوجه دررفتگی شانه خود نمی شود.
پارگی نوع دوم
این نوع پارگی لابروم معمولاً با افزایش سن و فرسوده شدن بافت نرم و غضروفی درون خود لابروم ایجاد می شود. در برخی موارد با بزرگ شدن پارگی، بخشی از لابروم به داخل مفصل وارد می شود. این نوع پارگی در افراد بالای 40 سال و به ندرت مشاهده می شود.
پارگی نوع سوم
این نوع پارگی شدت آسیب دیدگی بیشتری برای لابروم و مفصل شانه ایجاد می کند. در اثر پارگی لابروم، تاندون دو سر بازو به انتهای بالایی کاسه شانه متصل می شود. در این صورت، دامنه حرکتی شانه کاهش پیدا می کند.
علائم ناشی از پارگی لابروم شانه
هر نوع آسیب دیدگی که به اجزای مختلف مجموعه مفصل شانه وارد می شود، علائمی را به همراه دارند. شدت آسیب دیدگی، تعداد بروز علائم و نشانه ها را در بیمار تعیین می کند. با بروز خفیف ترین علائم نیز باید به متخصص ارتوپد مراجعه کرد تا شیوه های درمانی ساده تر، انتخاب پزشک مربوطه باشند. در ادامه به معرفی شایع ترین علائم پارگی لابروم شانه می پردازیم.
- احساس درد در ناحیه شانه و کتف (خفیف یا شدید بودن درد بستگی به نوع پارگی دارد)
- احساس گزگز و سوزش در شانه و نواحی اطراف آن
- کاهش توانایی بردن دست به سمت بالای سر
- شنیدن صدای تق تق مفصل شانه
- کاهش دامنه حرکتی و چرخشی شانه
- مشاهده یک برآمدگی کوچک

مهم ترین دلایل پارگی لابروم شانه
وارد شدن ضربه و کشیدگی عضلات شانه به عنوان مهم ترین دلایل پارگی لابروم شانه شناخته می شوند. از این رو، با انجام مراقبت های بیشتر، می توان از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کرد. در ادامه به دلایل پارگی لابروم شانه اشاره خواهیم داشت.
- کشیدگی مکرر عضلات به سمت بالای سر در اثر حرکاتی مانند پرتاپ کردن
- افتادن فرد روی دست یا شانه خود
- ضربات وارد شده در اثر انجام تمرینات ورزشی
- وارد شدن ضربه ناگهانی در اثر حوادثی مانند تصادفات رانندگی و…
- بلند کردن اجسام سنگین وزن به صورت مداوم و تکراری
نحوه تشخیص پارگی لابروم شانه
پس از مراجعه به متخصص ارتوپد، پزشک شرح حال کاملی از درد و توانایی حرکت دادن شانه و همچنین علت بروز ضربه از بیمار می گیرد. سپس با انجام معاینات لازم، پارگی لابروم شانه را تشخیص می دهد. برای انتخاب روش درمانی درست، نیاز به اطلاع از محل دقیق و شدت پارگی لابروم وجود دارد. متخصص ارتوپد برای آگاهی از جزئیات آسیب دیدگی از روش های تصویر برداری استفاده می کند. تصویر برداری به روش سی تی اسکن و ام آر آی از رایج ترین روش های تشخیصی محسوب می شوند. تصاویر به دست آمده قابلیت شناسایی نوع پارگی لابروم شانه را دارد.
روش های درمان پارگی لابروم شانه
برای درمان پارگی لابروم شانه از شیوه های درمانی متعدد استفاده می کنند. از آن جایی که نتایج روش های تشخیصی تاثیر مستقیمی در فرآیند درمان خواهند داشت، ارزیابی نتایج اهمیت بالایی دارد. در روند مراحل درمانی استفاده از روش های غیر جراحی در اولویت پزشک متخصص قرار دارد. این روش ها هر کدام به نوبت خود، تاثیر مطلوبی در ترمیم و بازسازی بافت لابروم شانه دارند. در ادامه به عناوین روش های درمان پارگی لابروم شانه اشاره خواهیم کرد.
- دارو درمانی
- فیزیوتراپی
- تمرینات کششی و چرخشی شانه
- تزریق سلول های بنیادی
جراحی پارگی لابروم شانه
جراحی پارگی لابروم شانه آخرین اولویت روش درمانی شانه محسوب می شود. به طوری که روش های غیر جراحی نتایج مطلوب و دلخواه را نداشته باشند، از جراحی برای ترمیم ضایعات اسلپ استفاده می شود. شدت بالای آسیب دیدگی و نداشتن توانایی حرکتی شانه و بی ثباتی شانه، نیاز به جراحی را ضروری می کند. یکی از رایج ترین روش های جراحی برای درمان پارگی لابروم، آرتروسکوپی شانه است. در این جراحی با استفاده از لوله آرتروسکوپ اقدام به بازسازی بافت های آسیب دیده می کنند. بسته به محل و شدت پارگی، محل ورود لوله را تعیین می کنند. دوره نقاهت بعد از جراحی آرتروسکوپی طولانی نخواهد بود و بایستی از بالا بردن اشیا به بالای سر و حمل اجسام سنگین به مدت دو هفته خودداری شود.

مراجعه به پزشک
در مطالب فوق در مورد درمان پارگی لابروم شانه بحث و بررسی داشتیم. لابروم دسته ای از غضروف ها است که در داخل کشکک شانه قرار دارد. لابروم در اثر انواع پارگی ها، علائمی مانند درد، گزگز و سختی در حرکت دادن شانه را به همراه دارد. مهم ترین دلیل پارگی لابروم شانه، وارد شدن ضربه به شانه در حوادث مختلف است. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه ترمیم آسیب دیدگی های شانه دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان پارگی لابروم شانه اقدام کنید.
