
یکی از شایع ترین بیماری های استخوانی، بیماری استئومیلیت یا همان عفونت استخوان است. وجود باکتری در استخوان منجر به بروز عفونت استخوان می شود که این باکتری ها به شیوه های مختلف وارد استخوان می شوند. عفونی شدن استخوان علائمی به همراه دارد که با مشاهده این علائم باید به متخصص ارتوپد مراجعه شود. با تشخیص و درمان به موقع عفونت استخوان می توان از عوارض و خطرات ناشی از این بیماری جلوگیری کرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی عفونت استخوان، علائم، دلایل ایجاد، نحوه تشخیص و درمان آن بپردازیم. برای پاسخ به این سؤال که آیا عفونت استخوان خطرناک است یا نه؟ تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید
عفونت استخوان یا استئومیلیت چیست؟
استئومیلیت در اصل به معنای التهاب استخوان است؛ از آن جایی که در بیشتر موارد، دلیل التهاب استخوان، وجود عفونت استخوان عنوان شده است، بیماری استئومیلیت با نام بیماری عفونت استخوان نیز شناخته می شود. بیماری عفونت استخوان در گروه بیماری های خطرناک استخوانی قرار دارد و بایستی در سریع ترین زمان تشخیص و درمان شود. در سال های گذشته، روش درمانی مناسبی برای درمان این بیماری وجود نداشت و اغلب بیماران مبتلا به عفونت استخوان، قطع عضو می شدند یا جان خود را در اثر گسترش عفونت از دست می دادند. امروزه پزشکان با روش های درمانی دارویی و جراحی، موفق به درمان عفونت استخوان شده اند.

انواع عفونت استخوان
عفونت استخوان بسته به شدت آسیبی که بر استخوان درگیر شده با عفونت وارد می شود، در دو نوع حاد و مزمن بروز پیدا می کند. بدون شک، شدت علائم بیماری نیز در هر یک از این موارد می تواند متفاوت تر باشد. در ادامه به بررسی انواع عفونت استخوان می پردازیم.
عفونت حاد استخوان
پس از آسیب دیدگی، علائم عفونت حاد استخوان 2 هفته بعد از آن بروز پیدا می کنند. عفونت حاد استخوان 2 هفته بعد از ایجاد بیماری زمینه ای نیز علائم خود را نشان می دهد. با گذشت زمان، علائم آن شدیدتر و خطرناک تر خواهد شد.
عفونت مزمن استخوان
چنانچه عفونت حاد استخوان اصلاً درمان نشده باشد یا از روش درمانی مناسبی استفاده نشود، عفونت مزمن استخوان ایجاد خواهد شد. این نوع عفونت اغلب 2 ماه پس از آسیب دیدگی یا ایجاد بیماری زمینه ای علائم خود را نشان می دهد.
عفونت استخوان چه علائمی به همراه دارد؟
عفونت استخوان اغلب در قسمت متافیز استخوان یا همان بخش پهن تر استخوان ایجاد می شود. از شایع ترین استخوان های بدن که درگیر بیماری استئومیلیت هستند، باید به پایین استخوان ران، بالای استخوان درشت نی و بازو، پایین استخوان رادیوس و بالای استخوان ران اشاره کرد. به هنگام ایجاد عفونت در این استخوان ها، علائمی در بیمار ظاهر می شود. در ادامه، به شایع ترین علائم عفونت استخوان می پردازیم.
- درد متوسط تا شدید در قسمت استخوان عفونی شده
- ترشح چرک از پوست نزدیک به استخوان عفونی شده
- ایجاد التهاب و تورم شدید
- قرمزی پوست بالای استخوان عفونی
- داشتن حساسیت به لمس کردن محل آسیب دیدگی
- لنگیدن پا و ایجاد مشکل در راه رفتن عادی در صورت ابتلا به عفونت استخوان های ران
- تب و لرز ناشی از عفونت در بدن
- خستگی و بی اشتهایی
- داشتن حالت تهوع

چه دلایلی باعث بروز عفونت استخوان می شوند؟
ورود میکروب به بدن اصلی ترین عامل ابتلا به بیماری عفونت استخوان است. میکروب به روش های مختلفی وارد بدن و در نهایت وارد استخوان می شود. در این بخش از مقاله به بررسی روش انتقال میکروب و ایجاد عفونت به استخوان بدن را بررسی خواهیم کرد.
- ورود میکروب از طریق نقاط مختلف بدن مانند سیستم ادراری، ریوی و… به خون و انتقال آن از طریق گردش جریان خون به استخوان های مستعد و ضعیف شده
- با ایجاد زخم ها و جراحت های عمیق و پارگی پوست بخشی از بدن و ایجاد عفونت در محل زخم و وارد شدن استخوان مجاور محل جراحت
- وارد شدن میکروب به هنگام انجام عمل جراحی و تعویض مفصل و جای گذاری پروتزها در محل اصلی مفصل
عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به عفونت استخوان
به طور طبیعی و نرمال، استخوان ها در برابر عفونت مقابله می کنند و آن ها را از بین می برند. این مقاومت در اثر عوامل مختلفی کمتر می شود و آسیب پذیری استخوان در برابر میکروب ها و عفونت ها افزایش می یابد. در ادامه اشاره کوتاهی به عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به عفونت استخوان خواهیم داشت.
- افزایش سن
- اختلال در سیستم گردش خون
- ابتلا به دیابت کنترل نشده
- ابتلا به بیماری سرخرگ محیطی
- کشیدن سیگار
- کم خونی داسی شکل
- کاتترگذاری برای انجام فرایندهای درمانی مانند دیالیز، آنژیوگرافی و…
- استفاده از داروی مخدر تزریقی
مشکلات و عوارض ناشی از عفونت استخوان
بروز هر نوع نشانه و علامتی از بیماری عفونت استخوان، مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد را ضروری می کند. در صورت تأخیر داشتن در درمان و کنترل عفونت استخوانی، مشکلات و عوارض جدی و خطرناکی برای بیمار پیش خواهد آمد. از جمله این عوارض عبارتند از:
- اختلال در گردش طبیعی خون و مرگ استخوان
- ایجاد عفونت مفصلی
- رشد ناهنجار استخوان های نرم تر
- ابتلا به سرطان پوست
عفونت استخوان چگونه تشخیص داده می شود؟
با مشاهده علائم استئومیلیت، بیمار به پزشک متخصص مراجعه می کند. پزشک در ابتدا شرح کاملی از وضعیت بیمار و شدت علائم آن می گیرد. سپس با استفاده از ابزارهای ارتوپدی و تشخیصی مخصوص، محل جراحت را بررسی می کند. در ادامه، برای تشخیص نهایی و دقیق تر بیماری و همچنین شدت و نوع عفونت استخوان، از روش های آزمایشگاهی استفاده می کند. از جمله روش های تشخیصی بیماری عفونت استخوان عبارتند از:
- انجام آزمایش خون
- رادیولوژی اشعه ایکس
- تصویر برداری به روش ام آر آی
- تصویر برداری به روش سی تی اسکن
- نمونه برداری استخوان عفونی شده
روش های درمان عفونت استخوان یا استئومیلیت
همان طور که پیش تر گفته شد، امروزه از روش های درمانی بسیار مؤثری برای درمان و بهبودی عفونت استخوان استفاده می کنند. انتخاب هر یک از روش های درمانی به شدت عفونت و علائم بیماری بستگی دارد. از جمله روش های درمان عفونت استخوان یا استئومیلیت عبارتند از:
دارو درمانی
چنانچه عفونت ایجاد شده در استخوان شدت بالایی نداشته باشد، پزشک از روش دارو درمانی استفاده می کند. تزریق داروها و آنتی بیوتیک ها از طریق وریدی در بازو، از مهم ترین روش های گرفتن دارو است. در کنار تزریق وریدی، از آنتی بیوتیک های خوراکی نیز برای درمان هر چه سریع تر عفونت استخوان استفاده می کنند.
جراحی
شدید بودن عفونت و جراحت ناشی از آن، منجر به استفاده از روش درمانی جراحی می شود. عمل جراحی با اهداف مختلفی برای درمان این بیماری انجام می شود که از جمله این اهداف عبارتند از:
- تخلیه ناحیه عفونی
- خارج کردن استخوان و بافت عفونی
- ترمیم گردش خون به طرف استخوان
- خارج کردن اجسام خارجی مانند پروتزها
- قطع کامل عضو درگیر شده با عفونت

مراجعه به پزشک
در مطالب بالا پیرامون استئومیلیت یا همان عفونت استخوان و همچنین علائم، دلایل و روش های درمان آن بررسی کردیم. تب، درد، تورم و خستگی بارزترین علائم عفونت استخوان هستند. از خطرات استئومیلیت می توان به مرگ استخوان، رشد ناهنجار استخوان، عفونت مفصلی و سرطان پوست اشاره داشت. عفونت استخوان را بر اساس نوع عفونت به روش های مصرف دارو و انجام جراحی درمان می کنند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه ترمیم آسیب دیدگی های زانو و لگن دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای درمان عفونت استخوان به روش های موثر اقدام کنید.
