
جراحی آرتروسکوپی مچ پا جراحیای است که با استفاده از دوربینهای فیبر نوری و ابزارهای جراحی از طریق برشهای کوچکی درون و اطراف مچ پا جراحی میشود. این روش جراحی برای ارزیابی و درمان طیفی از مشکلات مچ پا انجام میشود. جراحی آرتروسکوپی میتواند نسبت به جراحی سنتی و باز، زمان بهبودی کوتاهتری داشته باشد.
آنچه در این مقاله می خوانید
آرتروسکوپی مچ پا برای چه چیزهایی استفاده می شود؟
عمل جراحی آرتروسکوپی مچ پا برای تشخیص و درمان طیف وسیعی از مشکلات مچ پا استفاده میشود.
ازجمله مشکلاتی که میتوان با آرتروسکوپی مچ پا درمان کرد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آرتروز مچ پا: آرتروسکوپی میتواند برای خشککردن مفصل مچ پا، بهمنظور کاهش درد و بهبود عملکرد مفصل استفاده شود.
- شکستگیهای مچ پا: آرتروسکوپی میتواند برای اطمینان از قرارگیری صحیح استخوانها و غضروفها در محل خود، پس از شکستگی مچ پا استفاده شود.
- ناپایداری مچ پا: آرتروسکوپی میتواند برای ترمیم رباطهای پاره شدهی مچ پا، بهمنظور بهبود ثبات مفصل استفاده شود.
- گیر افتادگی قدامی مچ پا: آرتروسکوپی میتواند برای برداشتن خارهای استخوانی و بافت های ملتهب شده در جلوی مچ پا، بهمنظور بهبود حرکت مفصل استفاده شود.
- فیبروز مفصلی: آرتروسکوپی میتواند برای برداشتن بافت زخم (اسکار) در مفصل مچ پا، بهمنظور کاهش درد و بهبود حرکت مفصل استفاده شود.
- عفونت مفصل مچ پا: آرتروسکوپی میتواند برای شستشوی مفصل مچ پا و از بین بردن عفونت استفاده شود.
- اجسام شناور در مفصل مچ پا: آرتروسکوپی میتواند برای برداشتن غضروف، استخوان و بافت اسکار شناور در مفصل مچ پا، بهمنظور بهبود حرکت مفصل و کاهش درد استفاده شود.
- نقص های استئوکندرال: آرتروسکوپی میتواند برای برداشتن قسمت آسیبدیدهی غضروف و استخوان در مفصل مچ پا، بهمنظور بهبود عملکرد مفصل استفاده شود
- گیر افتادگی خلفی مچ پا: آرتروسکوپی میتواند برای برداشتن بافت های ملتهب شده در پشت مچ پا، بهمنظور بهبود حرکت مفصل استفاده شود.
- سینوویت: آرتروسکوپی میتواند برای برداشتن بافت ملتهب شده در مفصل مچ پا، بهمنظور کاهش درد و بهبود حرکت مفصل استفاده شود.
- علائم غیرقابل توضیح در مچ پا: آرتروسکوپی میتواند برای تشخیص مشکلاتی که با کمک تکنیک های تشخیصی دیگر قابلتشخیص نیستند، استفاده شود.
مزیت اصلی آرتروسکوپی مچ پا نسبت به جراحی باز، زمان بهبودی کوتاهتر آن است. بیمارانی که تحت آرتروسکوپی مچ پا قرار میگیرند معمولاً میتوانند در عرض چند روز پس از جراحی به فعالیتهای عادی خود بازگردند.

مراحل عمل جراحی آرتروسکوپی مچ پا
عمل جراحی آرتروسکوپی مچ پا یک روش جراحی کم تهاجمی است که در آن از طریق برشهای کوچک، یک دوربین کوچک و ابزارهای جراحی وارد مفصل مچ پا میشوند. این روش برای تشخیص و درمان طیف وسیعی از مشکلات مچ پا استفاده میشود.
مراحل جراحی
- بیهوشی: بسته به محل مفصل و مشکل احتمالی، ممکن است از بیهوشی عمومی یا بیحسی نخاعی استفاده شود.
- برش: یک برش کوچک بهاندازه جادکمه برای واردکردن آرتروسکوپ ایجاد میشود. ممکن است نیاز به یک یا چند برش کوچک دیگر برای دیدن سایر قسمتهای مفصل یا واردکردن سایر ابزارها باشد.
- عمل جراحی: در صورت نیاز به جراحی اصلاحی و ترمیمی، این کار با وسایل مخصوصی که از طریق برشهای دیگر وارد مفصل میشوند، انجام میشود.
پس از جراحی
- مراقبت از برشها: پس از جراحی، به شما توصیههایی برای مراقبت از برشهای پوستی داده میشود.
- فعالیتها: فعالیتهایی که نباید انجام دهید و تمریناتی که برای بهبود باید انجام بدهید، به شما توصیه میشود.
- ویزیت پس از جراحی: در ویزیت پس از جراحی، جراح برشها را نگاه میکند، بخیههای شمارا میکشد و برنامه باز توانی شمارا گوشزد میکند.
زمان بهبودی
میزان جراحی موردنیاز و زمان لازم برای بهبود پسازآن بستگی به پیچیدگی مشکل شما دارد. گاهی اوقات، حین جراحی آرتروسکوپی، جراح درمییابد که صدمه یا بیماری را نمیتوان بهتنهایی با آرتروسکوپی درمان کرد. در این حالت، جراحی وسیع و باز ممکن است انجام شود.

عوارض احتمالی آرتروسکوپی
عمل جراحی آرتروسکوپی یک روش کم تهاجمی است که با مزایای زیادی همراه است. بااینحال، مانند هر روش جراحی دیگری، عوارض احتمالی نیز دارد.
شایعترین عوارض آرتروسکوپی عبارتند از:
- عفونت: عفونت مفصل یک عارضه جدی است که میتواند منجر به درد، تورم و کاهش دامنه حرکتی شود.
- لخته شدن خون داخل سیاهرگ: لخته شدن خون داخل سیاهرگ (ترومبوز ورید عمقی) یک عارضه جدی است که میتواند منجر به درد، تورم و حتی مرگ شود.
- تورم بیشازحد یا خونریزی: تورم بیشازحد یا خونریزی میتواند منجر به درد، محدودیت حرکتی و حتی آسیب به بافت های اطراف شود.
- آسیب به عروق خونی یا اعصاب: آسیب به عروق خونی یا اعصاب میتواند منجر به درد، بیحسی یا ضعف در پا شود.
- شکستن ابزار جراحی داخل مفصل: شکستن ابزار جراحی داخل مفصل یک عارضه نادر است که میتواند منجر به جراحی مجدد شود.
این عوارض معمولاً نادر هستند و در کمتر از یک درصد کل جراحیهای آرتروسکوپی رخ میدهند. بااینحال، مهم است که قبل از عمل جراحی با پزشک خود در مورد این عوارض و سایر خطرات احتمالی صحبت کنید.
مزایای عمل جراحی آرتروسکوپی
عمل جراحی آرتروسکوپی مزایای زیادی دارد که عبارتند از:
- بهبودی سریعتر: آرتروسکوپی یک روش کم تهاجمی است که معمولاً منجر به بهبودی سریعتر از جراحی باز میشود.
- کاهش درد و تورم: آرتروسکوپی معمولاً منجر به درد و تورم کمتری نسبت به جراحی باز میشود.
- دوره بستری کوتاهتر: آرتروسکوپی معمولاً به بستری شدن کوتاهتر در بیمارستان نیاز دارد.
- هزینه کمتر: آرتروسکوپی معمولاً هزینه کمتری نسبت به جراحی بازدارد.
دوره نقاهت جراحی مچ پا
برشهای کوچک ایجادشده در جراحی آرتروسکوپی معمولاً طی چند روز بهبود مییابند. بااینحال، ممکن است چند هفته طول بکشد تا مفصل مچ پا بهطور کامل بهبود یابد.
برای تسریع بهبود مچ پا، پزشک یک برنامه فعالیت و باز توانی خاص را برای شما توصیه خواهد کرد. این برنامه معمولاً شامل موارد زیر است:
- استراحت: در روزهای اولیه پس از جراحی، استراحت مهم است.
- یخ درمانی: یخ درمانی میتواند به کاهش درد و تورم کمک کند.
- بالا نگهداشتن مچ پا: بالا نگهداشتن مچ پا میتواند به کاهش تورم کمک کند.
- تمرینات فیزیوتراپی: تمرینات فیزیوتراپی میتواند به بهبود قدرت و دامنه حرکتی مچ پا کمک کند.

بهترین جراح آرتروسکوپی مچ پا
هرگونه تأخیر در مراجعه به پزشک میتواند پروسه درمان مچ پای شمارا دشوارتر کند. قطعاً داشتن یک پزشک و جراح باتجربه با عملکرد بسیار خوب میتواند خیال شمارا بابت کیفیت عمل و همچنین نتیجه آن راحت کند. شما برای انجام عمل آرتروسکوپی مچ پای میتوانید به دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی مراجعه کنید. ایشان با بهره گرفتن از جدیدترین متدهای روز دنیا این جراحی را برای بیماران خود انجام میدهد. در صورت داشتن هرگونه سؤال در ارتباط با جراحی آرتروسکوپی میتوانید از ایشان مشاوره بخواهید و مطمئن شوید که کاندید مناسبی برای این جراحی هستید یا خیر.
