انواع جراحی شانه

مفصل شانه به دلیل بروز بیماری ها و آسیب دیدگی های مختلف، با درد شدید و از دست دادن استقامت و پایداری مواجه می شود. آسیب دیدگی های شدید مفصل شانه بنا به نظریه پزشک متخصص ارتوپد نیاز به روش های درمانی تهاجمی دارد. با انجام عمل جراحی، دسترسی بیشتر و بهتری نسبت به ترمیم و بازسازی بافت آسیب دیده خواهد بود. جراحی مفصل شانه در دو نوع مختلف باز و بسته انجام می شود که هر کدام دارای ویژگی های به خصوصی هستند. در این مقاله قصد داریم با بررسی انواع جراحی شانه، به مراقبت های بعد از جراحی شانه نیز بپردازیم. برای آشنایی بیشتر در این زمینه تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

 

آنچه در این مقاله می خوانید

انواع آسیب دیدگی های شانه

آسیب دیدگی های شدید مختلفی، نیاز به انجام جراحی شانه دارد. در این بخش از مطلب به بررسی انواع مشکلات شدید شانه و اجزای داخلی آن می پردازیم.

بورسیت یا تاندونیت شانه

در اثر انجام فعالیت ها و تمرین های ورزشی تکراری در طولانی مدت، عارضه بورسیت یا تاندونیت شانه به وجود می آید.

پارگی تاندون شانه

آسیب های ناگهانی و کاهش خونرسانی به تاندون های شانه می توانند دلیلی ر پارگی تاندون شانه باشند.

شکستگی استخوان شانه

وارد شدن ضربه در اثر افتادن یا تصادفات رانندگی از جمله دلایل شکستگی مفصل و استخوان شانه به شمار می آیند.

دررفتگی مکرر شانه

مفصل شانه از دو استخوان گوی و کاسه ای شکل تشکیل یافته است. تضعیف یا استفاده بیش از حد از رباط های مفصل شانه از مهم ترین دلایل دردرفتگی مکرر شانه هستند.

تعویض مفصل شانه

فرسودگی و از بین رفتن مفصل شانه در اثر بیماری آرتریت یا وارد شدن ضربه های شدید منجر به تعویض مفصل شانه خواهد شد.

مقاله پیشنهادی:
درمان پارگی لابروم شانه
انواع جراحی شانه
انواع جراحی شانه

علائم ناشی از آسیب دیدگی های شانه

آسیب دیدگی های شدید مفصل شانه با علائم و نشانه های واضحی همراه خواهند بود. از جمله این علائم عبارتند از:

  • احساس درد شدید در ناحیه شانه و انتشار درد به بازوها
  • سفت شدن مفصل شانه
  • محدود شدن دامنه حرکتی شانه و بازو
  • ایجاد قرمزی، تورم و التهاب در نواحی اطراف مفصل شانه
  • شنیده شدن صدای تق تق از مفصل شانه
  • ایجاد زخم شانه در اثر وارد شدن ضربه

 

نحوه تشخیص آسیب دیدگی شانه برای جراحی

بیمار با داشتن علائم دردناک به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه می کند. پزشک با گرفتن شرح حال بیمار، اقدام به انجام معاینات اولیه می کند. حرکت دادن بازو و شانه در جهت های مختلف، مهم ترین معاینات فیزیکی هستند. سپس برای تشخیص دقیق تر آسیب دیدگی از روش های تصویر برداری سی تی اسکن یا ام آر آی استفاده می کند. این تصاویر، آسیب دیدگی بافت عضلانی و بافت استخوانی مفصل شانه را با جزئیات هر چه بیشتر نشان می دهند.

 

انواع جراحی شانه

پس از ارزیابی نتایج روش های تشخیصی، نوع و شدت آسیب دیدگی شانه مشخص می شوند. پزشک متخصص در دو حالت تصمیم به استفاده از روش جراحی برای درمان آسیب دیدگی های مفصل شانه می گیرد. در حالت اول، آسیب دیدگی بسیار شدید و اورژانسی است. در حالت دوم، روش های درمانی غیر جراحی، نتایج مطلوبی نداشته باشند. جراحی عمل باز و جراحی آرتروسکوپی از انواع جراحی شانه محسوب می شوند. جراحی شانه بنا به شرایط بیمار و نظر پزشک مربوطه، تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام می شود. در ادامه مطلب به بررسی این دو روش جراحی، خواهیم پرداخت.

مقاله پیشنهادی:
روش های درمان قطعی خار پاشنه پا

جراحی عمل باز

جراحی عمل باز همان جراحی کلاسیک است که با ایجاد برش های بزرگتر روی مفصل شانه، انجام می شود. طی این جراحی، جراح دسترسی کاملی به مفصل و عضلات آن دارد. در مواردی مانند تعویض مفصل شانه از عمل جراحی باز استفاده می کنند. جراحی عمل باز، دوران نقاهت طولانی تری دارد و به عنوان یک جراحی کاملاً تهاجمی شناخته می شود.

جراحی آرتروسکوپی

جراحی آرتروسکوپی با استفاده از دستگاه آرتروسکوپ مجهز به دوربین کوچک و سایر ابزارهای جراحی انجام می شود. در ابتدا، مایع شفافی را به داخل مفصل شانه تزریق می کنند. این مایع باعث متورم شدن شانه می شود و جراحی آرتروسکوپی به راحتی انجام می شود. سپس برش یا سوراخ های کوچکی روی شانه ایجاد می کنند. با وارد کردن آرتروسکوپ به داخل مفصل شانه و مشاهده آن به کمک تصاویر به دست آمده از مانیتور، توسط ابزارهای مخصوصی اقدام به بازسازی و ترمیم بافت آسیب دیده می کنند. در انتها، محل برش ها به وسیله بخیه بسته می شوند. جراحی آرتروسکوپی به عنوان یک جراحی بسته و کمتر تهاجمی شناخته می شود.

 

مراقبت های بعد از انجام جراحی شانه

هر دو روش جراحی پس از اتمام، نیاز به مراقبت های منظم و درستی دارند. انجام این مراقبت ها علاوه بر کاستن میزان عوارض ناشی از جراحی، باعث کوتاه تر شدن دوران نقاهت خواهد شد. از جمله مراقبت های بعد از انجام جراحی شانه عبارتند از:

  • مصرف تمامی داروهای تجویز شده توسط پزشک مربوطه
  • استراحت کافی
  • پانسمان و مراقبت از زخم طبق دستور پزشک
  • استفاده از کمپرس های یخ برای کاهش تورم و التهاب
  • استفاده از بریس برای ثابت نگه داشتن شانه و جلوگیری از وارد شدن فشار مضاعف
  • توانبخشی و شرکت در جلسه های فیزیوتراپی برای تقویت و بازتوانی عضلات شانه
  • استفاده از وسیله های کمکی در زمان رفتن به حمام یا توالت برای جلوگیری از خطر سقوط
  • انجام تمرین های ورزشی مورد تجویز پزشک
  • بازگشت به انجام فعالیت های عادی مانند رانندگی با مشورت پزشک
مقاله پیشنهادی:
مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

 

عوارض احتمالی بعد از انجام جراحی شانه

در هر دو روش جراحی باز و بسته، احتمال بروز عوارض کوتاه مدت و بلند مدتی وجود دارد. بروز این عوارض به نوع آسیب دیدگی، به مهارت جراح متخصص و میزان مراقبت های بعد از جراحی بستگی دارد. از جمله عوارض احتمالی بعد از انجام جراحی شانه عبارتند از:

  • احساس درد
  • ایجاد تورم و التهاب
  • احتمال خونریزی زخم
  • احتمال لخته شدن خون
  • احتمال ایجاد عفونت در محل زخم ها و بروز تب
  • آسیب رسیدن به رگ های عصبی کوچک
انواع جراحی شانه
انواع جراحی شانه

مراجعه به پزشک

در مطالب بالا به بررسی انواع جراحی شانه و نحوه انجام آن ها پرداخته شد. جراحی عمل باز و جراحی آرتروسکوپی شانه، دو روش جراحی مهم هستند که برای ترمیم و بازسازی انواع آسیب دیدگی های شدید مفصل شانه مورد استفاده قرار می گیرند. تاندونیت، دررفتگی مکرر شانه و شکستگی استخوان شانه از جمله مهم ترین آسیب دیدگی های نیازمند به روش درمانی جراحی هستند. دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده فوق تخصص ارتوپدی، تومورهای استخوانی و عضلانی، تجربه و تخصص کافی در زمینه ترمیم آسیب دیدگی های زانو و لگن دارد. شما می توانید با مراجعه به مطب دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده برای انجام انواع جراحی شانه و درمان آسیب دیدپی های شانه اقدام کنید.

نوبت آنلاین دکتر فرشاد ابوالقاسم زاده